• Načítám...
>

Kraj znovu finančně podpoří projekt Paměť národa

Krajští radní odsouhlasili poskytnutí individuální dotace téměř 900 tisíc korun pro vzdělávací projekty, workshopy, výstavy a další aktivity projektu Paměť národa organizace Post Bellum. Paměť národa ve vzpomínkách pamětníků mapuje historii České republiky v období totalit 20. století. Organizace Post Bellum v rámci Centra pomoci Paměti národa poskytne asistenci 25 pamětníkům ze Středočeského kraje a součástí smlouvy je také výroba 5 propagačních videí k připomenutí významných výročí našich novodobých dějin.

Reklama

Středočeský kraj dlouhodobě podporuje cyklus Paměť národa organizace Post Bellum. Tento projekt ve vzpomínkách pamětníků mapuje historii České republiky v období totalit 20. století. Tentokrát ho kraj podpoří částkou téměř 900 tisíc korun.

„Díky projektu Paměť národa máme možnost zachovat vzpomínky pamětníků, jejichž činy v mnohém přispěly k tomu, že nežijeme v totalitě či ve válce. Jejich příběhy jsou cenným svědectvím o naší minulosti. Právě proto tento smysluplný projekt znovu podporujeme,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Václav Švenda (TOP 09).

S podporou projektu souhlasí i opoziční zastupitel Robert Bezděk. Podle něj by totiž bylo chybou zapomínat na naši minulost a proto je na místě si ji vždy připomínat. Právě k tomu slouží projekt Paměť národa. Finanční podpora je podle něj sice dostatečná, přesto by ocenil financování i z jiných zdrojů.

„My musíme vycházet z reálných možností Středočeského kraje a v tomto směru si myslím, že Středočeský kraj trošku supluje namísto vlády a ministerstva kultury. To znamená, tam bych očekával, že tam by se mělo taktéž požádat o finanční prostředky,“ domnívá se Robert Bezděk (ANO), zastupitel Středočeského kraje.

Finanční podpora pro organizaci Post Bellum a projekt z cyklu Paměti národa znamená, že může nadále uchovávat historii, kulturu a především paměti Středočeského kraje. Hlavním cílem je zaznamenání příběhů, které budou následně zpracovány a prezentovány veřejnosti. 

„Můžeme zaznamenat až 25 příběhů různých pamětníků. Můžeme také pokračovat v rozvoji vzdělávacích projektů, což jsou teď například zážitkové workshopy, které umožní žákům na základních školách zažít specifickou část historie, například se mohou přenést do 50. let nebo do dob druhé světové války,“ uzavírá tisková mluvčí organizace Post Bellum Alžběta Chrobáková.

V plánu je také pokračování outdoorových výstav, které probíhají v pěti městech a v neposlední řade skrze Centrum pomoci Paměti národa poskytnutí sociálních služeb a sociálního poradenství pamětníkům klíčových událostí 20. století.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu