• Načítám...
>

Sadská plánuje výrazné zdražení vyhrazeného parkování

Poplatek za vyhrazené parkovací místo na sídlištích v Sadské na Nymbursku se má přiblížit cenám v jiných městech. Roční částka se tu zvedne o celých 800 procent. Umožňuje to nová vyhláška, kterou odhlasovali radní i zastupitelé města Sadská.

Reklama

Pavel Koníček bydlí v Sasdské u Prahy už sedm let. Je ženatý a má tři děti. V ulici vedle svého domu si od města pronajímá dvě vyhrazená parkovací místa. Do loňského roku za ně platil 1500 korun ročně. Radnice chce teď ale ceny přiblížit částkám v jiných městech a v Sadské tak podraží výrazně. Z původních 1500 korun ročně teď obyvatelé mají platit 12 tisíc korun.

"12 tisíc ročně za jedno místo, tím pádem teď musím platit 24 tisíc za obě místa ročně. Podle mě úplně nesmyslně to zvedla," řekl Pavel Koníček - obyvatel města Sadská.

"Pokud parkujete před svým domem a nikdo jiný vám na tom místě zaparkovat nesmí, tak minimálně 1000 korun měsíčně je adekvátní cena," řekl Milan Dokoupil (bezPP) - starosta města Sadská,

Poplatek radnice zdražila na základě vyhlášky, která mimo jiné upravuje i výši nájemného za vyhrazené parkovací místo. Sazby už podle starosty Sadské byly zastaralé. 

"Ta vyhláška byla platná s těmi sazbami od těch 90. let a bylo nutné vyhlášky změnit, protože se změnila legislativa. Pokud jde o výši té náhrady za vyhrazené parkovací místo, tak to jsme konzultovali s Ministerstvem vnitra, když jsme tu vyhlášku připravovali. Na ministerstvu nám bylo sděleno, že obvyklá sazba u města naší velikosti je okolo 12 tisíc ročně," řekl Milan Dokoupil (bezPP) - starosta města Sadská.

Zdražení se v Sadské týká asi dvanácti řidičů, kteří si vyhrazené stání pronajímali. Polovina z nich už kvůli zdražení pronájem zrušila. Jejich místo chce město uvolnit pro veřejné bezplatné parkování.

"Místa, která teď někteří z těch lidí vrátí, že už nebudou chtít platit tak vysoký poplatek, tak ta se zpřístupní všem ostatním občanům. Je částečně cílem i to, aby tady byl nastaven spravedlivý systém, že každý má možnost si zaparkovat na ulici a aby tady nebyla určitá skupinka lidí, kteří mají to privilegium, že jim na jejich místě stát nikdo nesmí," řekl Milan Dokoupil (bezPP) - starosta města Sadská.

"Chápu, že tady na sídlišti, kde je pár baráků, je tam spousta aut, každá rodina může mít dvě auta, tak se tam blbě parkuje, ale když se tam stěhuji, tak s tím počítám trošku, což vlastně oni udělali lokálně a udělali to pro všechny lidi takhle," řekl Pavel Koníček - obyvatel města Sadská.

Podle pana Koníčka to ale spravedlivé není. Některým nájemcům vyhrazeného parkování se ani po změně vyhlášky roční taxa nezmění. Takovým příkladem je podle něj i bytový dům v ulici Kostelní.

"Ta městská bytovka, která tam je, tam má v podstatě vyhrazený plac, chápu, že to zařizovali tenkrát, když to stavěli nebo když to tam připravovali pro ty lidi, ale ta značka je úplně stejná a ten zákon je úplně stejný a mně to přijde strašně nefér. Minimálně to měli platit v nějakých službách jako v nájmu a měli by jim to zdražit," řekl Pavel Koníček - obyvatel města Sadská.

"Je to historicky dané, je to obecní dům, je to bytovka, kde jsou obecní byty a město si tam vyznačilo místa při kolaudaci pro ten dům, což bylo podmínkou kolaudace, takže to tak musí být," řekl Milan Dokoupil (bezPP) - starosta města Sadská.

Sečteno podtrženo, platba městu za trvalé místo u domu, které je nájemci vždy k dispozici, je podle radních benefit, za který by měli řidiči platit reálnou cenu srovnatelnou s jinými městy. Aut totiž přibývá, zatímco parkovacích míst v ulicích je stále stejně. Vedení radnice tak posledních zhruba 5 let nová místa pro vyhrazené parkování neposkytuje. Direktivně placená stání starosta ale zrušit nechce. Očekává, že po zdražení se uvolní část ploch pro ostatní řidiče.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu