• Načítám...
>

V Mělníku si připomněli 55 let od činu Jana Palacha

V Mělníku se sešli k uctění památky někdejšího studenta místního gymnázia Jana Palacha. Ten se 16. ledna 1969 upálil, aby vytrhl tehdejší lid z letargie po událostech v roce 1968. Jeho pohřeb si živě pamatuje například senátor Jiří Drahoš, který přišel také promluvit k mladým žákům a studentům.

Reklama

Několik let docházel Jan Palach jako student do mělnického gymnázia. Pávě tady si tedy připomněli jeho čin z 16. ledna 1969 žáci, studenti i dospělí pamětníci tehdejších událostí. Přišli také zástupci města nebo kraje. Všichni pak položili květiny před památník, který studenta připomíná. Hejtmanka Petra Pecková se zejména mladším snažila Palacha přiblížit jako skutečného člověka a zbavit ho nálepky historické osobnosti z učebnic. Vykreslila ho jako někoho, kdo tady ještě mohl být s námi.

"Já si ho představuji jako velmi aktivního pětasedmdesátiletého muže, který by možná byl třeba dědečkem některého z těch dětí, které tady dnes byly, možná by chodil na srazy absolventů gymnázia, byl by určitě strašně smutný z toho, co se stalo na jeho alma mater na Filozofické fakultě a myslím si, že by byl i aktivní, že bychom ho mohli vidět v otázkách Václava Moravce nebo v Událostech a komentářích," řekla Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Osobní zkušenost s dobou a okolnostmi má i senátor Jiří Drahoš, který se účastnil Palachova pohřbu. Připomněl, že se možná nevědomky s Palachem účastnili přednášek Jana Patočky na Filozofické fakultě v Praze.

"Nevěděli jsme o sobě samozřejmě, já jsem ho do té doby neznal a když jsem dnes viděl tyto fotografie, tak jsem si vzpomněl, jak jsem byl účasten toho pohřbu Palachova průvodu, ne tady ve Všetatech, ale v Praze," řekl Jiří Drahoš (STAN), senátor.

anketa

"Co pro tebe dnes znamená Jan Palach?"

"Pro mě znamená to, že se nechal upálit a že to pro něj bylo dobrovolné."

"Člověk, který se vyjádřil formou protestu proti totalitnímu režimu v Československu upálením a myslím si, že tento čin byl opravdu od něj odvážný a že bychom na něj měli být hrdí."

"Pro mě je to student, co se upálil a obětoval za nás život, abychom mohli žít svobodně a v demokracii."

Právě unikátní fotografie z pohřbu Palacha dokreslily pietní setkání. Na fotkách jsou záběry z průvodu v Praze. Pořídil je tehdy mladý fotograf Dalibor Gut. Ten dětem při představení malé fotografické výstavy připomněl, že cestování a volný pohyb přes hranice rozhodně nemusí být samozřejmostí navždy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu