• Načítám...
>

Kraj spustil žádosti o dotace z životního prostředí

Žadatelé o dotace z fondů životního prostředí mohou od 10. ledna podávat své žádosti na Středočeský kraj. Své projekty mohou přihlašovat ve dvou projektech. Jeden se zaměřuje na ekologickou výchovu, druhý potom na rybníky, tůně a malé vodní nádrže. Cílem projektů je chránit krajinu před suchem, povodněmi a lépe zadržovat vodu v půdě. Na ekologickou výchovu je pro letošek alokováno 8 milionů korun, na rybníky, tůně a malé vodní nádrže je to 20 milionů korun. Žádosti je možné podávat až do 25. ledna tohoto roku.

Reklama

10. ledna spustil Středočeský kraj žádosti o dotace z fondů zaměřených na životní prostředí. Žadatelé mohou své projekty přihlašovat hned ve dvou programech. První je určen na ekologickou výchovu, ten druhý pak na rybníky, tůně a malé vodní nádrže. 

„Rybníky, malé vodní nádrže, tak tam jsou to obecně projekty, které pomáhají chránit před suchem, před povodněmi, zadržovat vodu v krajině a například i zvyšovat rozmanitost druhů rostlin a živočichů. Jedná se typicky o obnovu, o výstavbu nových rybníků, tůní, různé svejly nebo revitalizace a renaturace vodních toků,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

V případě ekologické výchovy je možné žádat například na projekty různých ekoprogramů. Dále také o obnovu a opravu zázemí středisek ekologické výchovy, stejně tak i o naučné stezky a podobně. Splnit podmínky pro žádost přitom není nikterak složité a okruh těch, co mohou žádost podat, se navíc rozšířil. 

„Co se týká rybníků a malých vodních nádrží, tak tam jsme v minulých letech okruh žadatelů rozšiřovali. Tam můžou žádat jak obce, tak například fyzické osoby nebo spolky a podobně. V ekologické výchově mohou také žádat obce, ale i spolky, školy a tak dále,“ popisuje Jana Skopalíková (Piráti), radní Středočeského kraje.

Jde o dlouhodobé programy, kde je vždy převis poptávky nad tím, kolik může Středočeský kraj rozdělit finančních prostředků. Kraj se proto snažil dotační objem navýšit. V případě ekologické výchovy je to o milion korun, s navýšením se počítá i u rybníků a malých vodních nádrží. Celkově je na ekologickou výchovu připraveno osm milionů korun a na tůně, rybníky a malé vodní nádrže je alokováno dvacet milionů korun. Částky se ale budou zřejmě ještě měnit. Žádosti je možné podávat až do 25. ledna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu