• Načítám...
>

V Benešově mají novou nábytkovou banku

V Benešově u Prahy vznikla nábytková banka. Nejen nábytkem, ale třeba i hračkami pro děti nebo vybavením do kuchyně teď bude zásobovat potřebné obyvatele z okolí. Přispívat do banky věcmi, které už nepotřebujete, můžete i vy. Musí být ale v čistém a funkčním stavu.

Reklama

Máte doma nábytek, který už nechcete? Nemusí skončit na skládce ani ve sběrném dvoře. V Česku už pár let fungují nábytkové banky. Žadatelů navíc každoročně přibývá, a to i ve Středočeském kraji. Ten proto dvousettisícovou částkou podpořil vznik jedné takové v Benešově u Prahy.

,,Nábytkové banky už fungují v některých jiných krajích, například v Praze nebo v Libereckém kraji, ale tady se jedná o novinku. Já jsem velmi ráda, že tento projekt ve Středních Čechách vzniknul, protože pomáhá předcházet vzniku odpadů, což je i jeden z cílů středočeského plánu odpadového hospodářství," řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

Nashromážděný nábytek pak banka potřebným přerozděluje přes sociální organizace.

,,Nábytková banka vlastně shromažďuje veškerý odložený nábytek, věci, co lidé nepotřebují plus jiné vybavení do domácnosti, jako je bytový textil, lampy a všechno, co by člověk potřeboval, když si zařizuje první byt nebo potřebuje pomoc ve startu," popsala Zdeňka Nachlingerová - spoluzakladatelka nábytkové banky, Benešov u Prahy.

Nábytková banka v Benešově pak ale přijímá také například hračky, elektroniku a nebo vybavení do kuchyně.

,,Nábytek můžou vozit jak soukromé osoby, tak i firmy, právnické osoby. Nábytek by měl být funkční a čistý, tak jak byste ho rádi obdrželi, kdybyste se vy ocitli v nouzi," dodala Nachlingerová.

Žádat o nábytek zájemci mohou nejen přes sociální organizaci, ale i na úřadu práce.

"Nábytková banka zatím spolupracuje s jak například příspěvkovými organizacemi, tak s organizacemi například sociálními, které pomáhají vytipovávat vhodné dárce," řekla Jana Skopalíková (Piráti) - radní Středočeského kraje.

 ,,Je to zajímavá myšlenka, ale z hlediska množství odpadů, které jsou tímto způsobem produkovány, se jedná o zcela marginálii a Středočeský kraj by se měl věnovat mnohem zásadnějším problémům a to je ekologická likvidace a využití komunálního odpadu. To je podle mě to, co v současné době chybí," ohradil se Robert Bezděk (ANO) - opoziční radní Středočeského kraje.

,,Byť se jedná o malý střípek u té nábytkové banky do odpadové skládačky, tak z hlediska hierarchie nakládání s odpady je nejlepší ten odpad, který vůbec nevznikne. My jako kraj se samozřejmě soustředíme i na jiné další projekty, například pořádáme semináře pro obce a nebo řešíme nakládání s bioodpady," vysvětlovala Jana Skopalíková.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu