• Načítám...
>

Kraj navýšil podporu sociálnímu projektu POSEZ

O sto tisíc korun zvedl Středočeský kraj příspěvek pro rok 2024 na projekt POSEZ, který se zaměřuje na pomoc a podporu seniorů. Každé kontaktní místo tak letos radnice zadotuje 600 tisíc korun.

Reklama

Projekt POSEZ se zaměřuje na pomoc a podporu seniorů a Středočeský kraj ho finančně podporuje už víc než 15 let. Na rok 2024 pro něj ale vyčlenil o sto tisíc korun víc. Jednotlivá kontaktní místa tak radnice letos zadotuje částkou 600 tisíc korun.

,,Máme nastaveny minimální standardy, kolik aktivit a kolik dní v týdnu musí POSEZ být otevřený a s ohledem na růst cen energií, samozřejmě i mzdových, tak jsme chtěli, aby jednotlivé POSEZy měly nastavené i zvýšené financování," řekl radní Středočeského kraje, Martin Hrabánek (ODS).

,,My celý ten budget, který získáváme, se pokusíme navýšit nebo zlepšit poskytování těch služeb pro ty ostatní seniory, kteří nejsou tak aktivní a musí třeba někam docházet nebo dojíždět nějakým dopravním prostředkem, ať už to jsou taxíky a nebo jim zajišťujeme svoz hromadnou dopravou," upřesnil ředitel mladoboleslavského POSEZu, Ivo Rašín.

Projekt má sloužit seniorům a zdravotně postiženým. Kontaktní místa mají za úkol vytvářet prostředí a příležitosti pro setkávání seniorů a organizovat pro ně společné akce. Centra ale mají také vzdělávat.

,,Senioři, co si budeme povídat, je taková zranitelná skupina, takže je potřeba jim individuálně pomáhat, například právní poradenství máme rozšířené zvláště v Mladé Boleslavi a v Poděbradech," doplnil Hrabánek.

Projekt je aktuálně realizován v sedmi lokalitách - tedy ve Slaném, Novém Strašecí, Berouně, Mladé Boleslavi, Poděbradech, Říčanech a v Benešově. Radnice pro ně vyčlenila celkem 3,5 milionu korun.

,,Aby to nešlo k tíži těch poskytovatelů, tak jsme se rozhodli, že Středočeský kraj upraví ještě procentní podíl, který byl v minulosti 60 % a nově by měl být 70 %. To znamená, že v té maximální výši při 600 tisících korun by kraj dotoval jednotlivé provozy POSEZu částkou 420 tisíc korun," dodal Hrabánek.

Vedle už fungujících kontaktních míst pak radnice plánuje budovat další. Pokud vše půjde dobře, v pořadí už osmé středisko by mohlo vzniknout ještě letos v Kladně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu