• Načítám...
>

V Klaudiánově nemocnici nosí radost psi a kavárna

Kdo už někdy navštívil Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi, mohl být hodně překvapený. Na zdejších chodbách totiž návštěvníci mohou potkat psy, dokonce i koně a nově také pojízdnou kavárnu s věčně usměvavou obsluhou. Zooterapie a empatičtí dobrovolníci jsou tady totiž nedílnou součástí léčení téměř kohokoli, kdo má zájem a alespoň trochu mu to umožňuje zdravotní stav. Jak taková terapie úsměvem probíhá jsme se vydali zjistit i my s kamerou.

Reklama

Usměvaví dobrovolníci, ale také koně nebo psi přináší pacientům do mladoboleslavské nemocnice radost už 18 let. Jen v uplynulém roce tady zpříjemnili pobyt téměř dvěma tisícům nemocných. Zooterapie a empatičtí dobrovolníci tady zkrátka patří k procesu léčby. Do té se zapojuje i tříletá fenka Mabel se svým dvounohým parťákem Mírou.

,,Probíhá to tak, že navštívíme pacienty na pokoji, pokud mají zájem, doprovází nás zdravotní personál a začneme si buď povídat nebo i hladit a různě polohovat pejska," řekl dobrovolník z Klaudiánovy nemocnice, Miroslav Pavlíček.

,,Smyslem té práce je psychická pomoc těm pacientům, kteří vlastně leží v nemocnici, je to jako takové zpestření, aby ten čas jim lépe utíkal a aby přišli na jiné myšlenky," doplnila další z dobrovolníků nemocnice, Markéta Poušková - dobrovolnice. 

Pozvednout mysl pacientů i zdejších lékařů ale dokáže také dobrá káva nebo třeba horká čokoláda. Proto na chodbách nemocnice kromě roztomilých psíků můžete potkat i pojízdnou kavárnu.

,,Nabízíme tmavý čaj, zelený, ovocný, rozpustnou kávu, cappuccino a teď do toho mohou mít mléko a nebo máme dokonce šlehačku," popsala dobrovolnice Marie Svobodová.

"Jaký je zájem?"

,,Docela hezký a myslím si, že i ta odezva pacientů. Je to pro ně takové zpestření a myslím si, že i ty vzkazy na těch kelímkách, že měli radost," vysvětlovala dobrovolnice Andrea Zapal.

,,Kytička pro dobrou náladu," přečetla z kelímku pacientka Lenka Šídová.

,,A ještě tady mám Krásný den," přečetl z kelímku místní zdravotník Miroslav Vopršál.

,,Brzké uzdravení. Já si myslím, že je to pro pacienty skvělá věc a podle mého i pro sestřičky, protože tady trávíme spoustu času a takový ten hezký kofein s krásným vzkazem je něco skvělého, co ty pacienty i nás velice povzbudí," řekla praktická sestra Markéta Koderová.

,,Já musím tady před nimi smeknout a vyslovit jim obrovský dík, protože jsou to lidé, kteří těm nemocným, kteří jsou upoutáni na lůžko, zpříjemňují pobyt v nemocnici," pochvaloval si Pavel Pavlík (ODS), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Dobrovolníkem se přitom může stát každý. Centrum Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi teď hledá nového kolegu.

,,Dobrovolníkem se může stát kdokoli od 15 let věku se souhlasem rodičů. Může se stát, že přijde dobrovolník a řekne, že může nabídnout jenom maximálně povídání si s pacientem a nebo hraní karet, tak to tam směřujeme," řekla Zuzana Kaftanová - koordinátorka dobrovolníků Klaudiánovy nemocnice.

Doplnit jejich řady by pak v budoucnu mohla i nová zvířata. V úvahu prý přichází další pejsci, ale například i králíci nebo morčata. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu