• Načítám...
>

Na Kolínsku se konal Kouřimský masopust

Kouřimským skanzenem prošel tradiční masopust, a to celkem třikrát. Návštěvníci měli také například možnost ochutnat tradiční zabíjačku, ale i třeba likéry z Kutnohorské palírny. Jak to všechno probíhalo se dozvíte v naší reportáži.

Reklama

Pestrobarevný průvod masek obešel historická stavení kouřimského skanzenu. Návštěvníci se měli možnost dozvědět o tradicích masopustu a masopustních maskách, stolování a dalších zvycích od muzejníků v dobovém oblečení v rolích hospodářů a hospodyní. Nechybělo ani zabité prase, zabijačkové dobroty a další tradiční občerstvení.

"V našem muzeu má velice dlouhou tradici, pořádáme ho tady už v podstatě dvě desítky let a v poslední době se ho účastní národopisný soubor Kohoutek z Chrudimi, který tady vlastně předvádí rekonstrukci tradičního hlineckého masopustu, který je zapsán i na seznamu nemateriálních kulturních statků UNESCO. Ten masopustní pořad patří k těm našim nejvíce navštěvovaným, obvykle pokud teda přeje počasí, které dneska zrovna úplně ideální není, ale patří k těm nejoblíbenějším pořadům. My tady těch národopisných pořadů za rok děláme celkem 12 až 14 a jsou tedy různě navštěvované a ten masopust patří k nejoblíbenějším, obvykle ho navštěvuje tak do tisíce návštěvníků," řekl Vladimír Rišlink, ředitel Skanzenu Kouřim.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem v České republice, který shromažďuje stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech a nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury.

"Návštěvníci tady v současné době najdou 14 větších památek lidové architektury, které pocházejí od 17. do 19. století. Máme tady i několik unikátů, k těm patří dvě mnohoboké neboli polygonální stodoly ze 17. století. Z niž ta jedna z roku 1648, která sem byla přenesená z Durdic u Votic, je vůbec nejstarší zachovalou památkou tohoto typu v České republice. No a tady právě stojíme u kovárny ze Starého Bydžova, která je z druhé poloviny 18. století a je to vlastně její úplně asi poslední zachovalá roubená kovárna v Čechách," řekl Vladimír Rišlink, ředitel Skanzenu Kouřim.

Konec masopustu je spojený s koncem zimy i blížícím se začátkem jara. Zahajuje zemědělské práce a je to jediný svátek před-křesťanského původu, který je rozšířený po celé Evropě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu