• Načítám...
>

Výstava Kořeny odhaluje mnohá tajemství

Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno zahájilo výstavu s názvem Kořeny. Jedná se o unikátní osvětovou expozici, která návštěvníky zavede do tajemného podzemí.

Reklama

Většina z nás vnímá z přírody jen to, co vidí. Ale existuje ještě jeden velmi pestrý svět. A to ten, který zůstává naším očím ukrytý pod povrchem země. To si uvědomili odborníci ze Západočeského muzea a dali dohromady poutavou expozici s názvem Kořeny. Nyní ji k vidění ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně.

"Takové jádro té výstavy tvoří modely kořenů rostlin a života kolem nich, které jsou třicetkrát zvětšené oproti realitě, to znamená, když přijde běžný návštěvník ve své velikosti, tak je to jakoby se třicetkrát zmenšil a zkoumal vrchních 10 centimetrů půdy se vším, co v ní roste a žije," řekl Ondřej Peksa - autor výstavy, Západočeské muzeum v Plzni.

"Jsem z toho nápadu nadšený, je to úplně skvělé, když si člověk představí, že se třicetkrát zmenší a projde se kořenovým systémem, je to vynikající nápad, to provedení je také úžasné, ne nadarmo tato výstava získala i nejvyšší muzejnické ocenění Cenu Gloria musealis," řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

Výstava také odhaluje, jak náročné je poznávat život kolem podzemních orgánů rostlin.

"Když chcete zkoumat kořeny rostlin, musíte je nějak dostat z té půdy. Už jen tato procedura je velmi problematická a náročná a přijdete při ní o spoustu informací, když ty kořeny odhalíte, ale možná budou metody, které v budoucnu umožní zkoumat to tak, jak to je," řekl Ondřej Peksa - autor výstavy, Západočeské muzeum v Plzni.

Současná věda už dokonce odhalila, že celý systém kořenových vláken slouží i k vzájemné komunikaci rostlin.

"Je to přesně tak a je to v podstatě napsané i v anotaci této výstavy. Velmi důležitá problematika té půdní biologie se týká právě zkoumání propojení kořenů, jednak mezi sebou a jednak pomocí houbových vláken," řekl Ondřej Peksa - autor výstavy, Západočeské muzeum v Plzni.

Západočeské muzeum si nenechalo tohle unikátní expoziční dílo pro sebe, ale nabízí ho i svým partnerským organizacím, jako je právě Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně.

"Myslím, že tady je důležitá ta spolupráce těch muzeí, která skvěle funguje a to, že kolegové v Plzni něco krásného vytvoří a poskytnou to Středočechům, v tom vidím smysl muzejní práce," řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

Výstava Kořeny byla ve Sládečkově vlastivědném muzeu slavnostně zahájena 13. února a navštívit ji lidé mohou až do 5. ledna příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu