• Načítám...
>

Výstava Kořeny odhaluje mnohá tajemství

Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno zahájilo výstavu s názvem Kořeny. Jedná se o unikátní osvětovou expozici, která návštěvníky zavede do tajemného podzemí.

Reklama

Většina z nás vnímá z přírody jen to, co vidí. Ale existuje ještě jeden velmi pestrý svět. A to ten, který zůstává naším očím ukrytý pod povrchem země. To si uvědomili odborníci ze Západočeského muzea a dali dohromady poutavou expozici s názvem Kořeny. Nyní ji k vidění ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně.

"Takové jádro té výstavy tvoří modely kořenů rostlin a života kolem nich, které jsou třicetkrát zvětšené oproti realitě, to znamená, když přijde běžný návštěvník ve své velikosti, tak je to jakoby se třicetkrát zmenšil a zkoumal vrchních 10 centimetrů půdy se vším, co v ní roste a žije," řekl Ondřej Peksa - autor výstavy, Západočeské muzeum v Plzni.

"Jsem z toho nápadu nadšený, je to úplně skvělé, když si člověk představí, že se třicetkrát zmenší a projde se kořenovým systémem, je to vynikající nápad, to provedení je také úžasné, ne nadarmo tato výstava získala i nejvyšší muzejnické ocenění Cenu Gloria musealis," řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

Výstava také odhaluje, jak náročné je poznávat život kolem podzemních orgánů rostlin.

"Když chcete zkoumat kořeny rostlin, musíte je nějak dostat z té půdy. Už jen tato procedura je velmi problematická a náročná a přijdete při ní o spoustu informací, když ty kořeny odhalíte, ale možná budou metody, které v budoucnu umožní zkoumat to tak, jak to je," řekl Ondřej Peksa - autor výstavy, Západočeské muzeum v Plzni.

Současná věda už dokonce odhalila, že celý systém kořenových vláken slouží i k vzájemné komunikaci rostlin.

"Je to přesně tak a je to v podstatě napsané i v anotaci této výstavy. Velmi důležitá problematika té půdní biologie se týká právě zkoumání propojení kořenů, jednak mezi sebou a jednak pomocí houbových vláken," řekl Ondřej Peksa - autor výstavy, Západočeské muzeum v Plzni.

Západočeské muzeum si nenechalo tohle unikátní expoziční dílo pro sebe, ale nabízí ho i svým partnerským organizacím, jako je právě Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně.

"Myslím, že tady je důležitá ta spolupráce těch muzeí, která skvěle funguje a to, že kolegové v Plzni něco krásného vytvoří a poskytnou to Středočechům, v tom vidím smysl muzejní práce," řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

Výstava Kořeny byla ve Sládečkově vlastivědném muzeu slavnostně zahájena 13. února a navštívit ji lidé mohou až do 5. ledna příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu