• Načítám...
>

Bývalé silo poslouží jako depozitář

Středočeský kraj kupuje od Českého Brodu brownfield bývalého sila. Vznikne zde depozitář pro regionální muzeum v Kolíně, ale prostory budou po rekonstrukci využity i k dalším účelům.

Reklama

Představitelé vedení města Český Brod a Středočeského kraje podepsali smlouvu o odkupu areálu bývalého sila. Kraj s ním má velké plány.

"Město převádí na Středočeský kraj pozemek pro výstavbu budoucího depozitáře regionálního muzea v Kolíně.
My jsme rádi, že tato instituce bude umístěna právě v našem městě, protože jednak soustředí umělecké sbírky a archeologické nálezy muzea a jednak nám pomůže naplnit funkci v tom bývalém brownfieldu, který město před několika lety pořídilo. Zajímavé to je pro nás i z toho důvodu, že ve městě budou v části toho depozitáře umístěny restaurátorské dílny, které by samozřejmě měly znamenat i nějaké pracovní příležitosti pro kvalifikované zaměstnance," řekl Tomáš Klinecký (Lepší Brod) - starosta Českého Brodu.

"Já dnešní podpis smlouvy velmi vítám, protože budeme moci rozšířit kulturní nabídku tady na Českobrodsku.
Nejenom, že tady vytvoříme depozitář, který regionální muzeum v Kolíně velmi nutně potřebuje, ale ten projekt nám umožní vytvořit tam i prostory, které budou sloužit českobrodským občanům k rozšíření kulturní nabídky," řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

Odkup areálu bývalého sila je součástí už dlouhodobější spolupráce kraje s městem ohledně využitelnosti různých objektů.

"Držíme slovo, které jsme s Českým Brodem kdysi uzavřeli. Začalo to předáním střední školy v Liblicích Českému Brodu pro jejich potřeby a zpětně Český Brod nám už předal pozemek pro výstavbu záchranné stanice, výjezdového stanoviště, nyní tedy další budovu pro depozitář muzea. Já si myslím, že takto by ty spolupráce mezi krajem a obcemi měly fungovat, aby každý využil ty staré budovy na to, na co je potřeba. Aby to zbytečně nechátralo a aby to sloužilo občanům," řekl Libor Lesák (ODS) - radní Středočeského kraje.

Kraj městu za areál bývalého sila zaplatí 19 milionů 800 tisíc korun. Investice do přebudování brownfieldu na plánovaný účel bude ale mnohem vyšší.

"Samozřejmě předpokládáme, že tato investice nebude úplně zanedbatelná. Výstavba depozitáře je plánována v rozsahu několika desítek milionů korun," řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

S projektováním přestavby sila kraj započne ihned po zápisu změny vlastníka do katastru nemovitostí. Stanovení termínu zahájení a dokončení stavby budou samozřejmě předcházet i výběrová řízení na zhotovitele.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu