• Načítám...
>

Kraj nabídl software pro participativní rozpočty

Středočeský kraj uvolnil zdrojový kód pro svůj software na participativní rozpočtování. K dispozici je i obcím z jiných krajů, a to zdarma. Sdílení open source řešení je podle hejtmanky Petry Peckové skvělou možností, jak zlepšit spolupráci a fungování všech krajů v zemi. Už dříve Střední Čechy sdílely s ostatními například platební portál.

Reklama

Další lidé se budou moci podílet na rozhodování o životě ve svých obcích a také jejich podobě. Budou totiž moci rozhodovat v rámci participativních rozpočtů. Středočeský kraj uvolnil k dispozici platformu pro jejich provoz. A pozor, dostupná je všem zdarma.

„Ten participativní rozpočet má nějakou fázi navrhování projektů, potom ověření těch projektů a hlasování o těch projektech. Ten software, který nabízíme, dává k dispozici obcím všechno tohle řešení, které si většinou dosud obce najímaly od komerčních firem anebo si musely vytvářet nějaká svá řešení. Některé obce dokonce participativní rozpočet nerozjely právě kvůli tomu, že pro ně ta softwarová stránka byla složitá,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Středočeský kraj platformu nabídl i jiným krajům, aby ho mohly dát k dispozici obcím na svém území. Podle hejtmanky se osvědčilo, když společně kraje sdílí know how a navzájem si zjednodušují fungování. Naposledy takhle Střední Čechy nabídly svůj platební portál.

„My se domníváme, že když to jsou softwarová řešení, která jsou vyprojektovaná a navržená z veřejných peněz, tak by měla být takzvaně tím řešením open source. To znamená, měl by být k dispozici otevřený zdrojový kód, tak aby mohly i jiné veřejné instituce ta softwarová řešení použít,“ dodává hejtmanka Petra Pecková.

Čím menší město, čím menší obec, tím více vítáte, když máte nějaký nástroj, který můžete využít. No a Středočeský kraj přišel například s platebním portálem nebo právě softwarem na participativní rozpočet, takže obce si ho mohou využít a je to pro ně zdarma. Tím, že je to hotové řešení a nemusí sami na koleni vymýšlet nic nového, tak je to přeci skvělá věc,“ říká Ondřej Lachman (STAN), zastupitel Středočeského kraje a bývalý dlouholetý starosta Mnichova Hradiště.

O správnou funkci softwaru a zajištění toho, aby byl kód vždy aktuální, se postará správce. Tím je stejně jako u platebního portálu spolek Otevřená města, kterého je Středočeský kraj členem. Ten bude řešit celkovou správu softwaru a bude fungovat také jako případný poradce a koordinátor.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu