• Načítám...
>

Českobrodsko pozná poptávkovou dopravu

V okolí Českého Brodu se cestující dočkají vylepšení dostupnosti veřejné dopravy. Na již existující kvalitní železniční spojení Českého Brodu s Prahou naváže poptávková doprava řízená umělou inteligencí.

Reklama

Na železniční spojení s centrem Prahy si lidé z Českého Brodu rozhodně stěžovat nemohou. Problém nastává, když nebydlí přímo ve městě, ale v jeho okolí. Zvlášť v hodinách, kdy je minimální provoz. Středočeský kraj se tedy rozhodl vyzkoušet jiný způsob dopravní obslužnosti, takzvanou poptávkovou dopravu.

„Kdybych to měl představit běžnému člověku, tak si představte, že je to něco jako veřejnoprávní Uber, kdy vy si v PID lítačce nebo telefonicky objednáte konkrétní mikrobus na konkrétní čas a konkrétní spoj a vlastně to funguje v době, kdy máte takzvaná sedla, čili nižší poptávku cestujících po přepravě, což je v dopoledních, odpoledních hodinách a v pozdních nočních hodinách," řekl Petr Borecký (STAN) - radní Středočeského kraje.

Zajišťovat dopravu cestujících klasickými autobusy s pevným jízdním řádem je v těchto případech neefektivní.

„Za normálních okolností vždycky vyjede autobus, který odjede tu svojí linku a kolikrát jede úplně prázdný, což nám lidé volají, tak v tomto případě by nevyjížděl třeba autobus, ale vyjel by mikrobus. Ten mikrobus by vyjel na základě objednávky, jel by po té trase, co má klasicky standardní autobus se svým číslem," řekl Petr Borecký (STAN) - radní Středočeského kraje.

Součástí projektu poptávkové dopravy se v budoucnu stanou i zvláštní zastávky.

„V budoucnu chceme v rámci tohoto konceptu využívat takzvané virtuální zastávky. To znamená, že na svůj autobus nebudete muset chodit na zastávky, jako jste zvyklí teď, ale zastaví vám poblíž vašeho bydliště," řekl Lukáš Kubálek - projektový manažer poptávkové dopravy, IDSK.

O to, aby se poptávky po spojích vždycky a co nejefektivněji naplnily, se bude starat umělá inteligence.

„My máme prvky umělé inteligence v několika částech projektu. První je samotné objednávání. Cestující si budou moci objednat spojení buď přes mobilní aplikaci, která jej přesměruje na chatbota, který se doptá na zbývající informace a nebo budou moci zavolat a tam bude nasazen virtuální asistent, který se zákazníků na všechno doptá. Poptávky, které nasbíráme od cestujících, následně předáme autonomním algoritmům a ty v reálném čase plánují jednotlivé trasy, snaží se poptávky slučovat a zajistit co nejefektivnější provoz," řekl Lukáš Kubálek - projektový manažer poptávkové dopravy, IDSK.

To ale neznamená, že by kdokoliv musel čekat, až se nashromáždí více poptávek do určeného místa.

„Vyjede to i kvůli jednomu člověku. Ale je přece jen rozdíl, když vyjede mikrobus pro jednoho člověka, než když pro jednoho člověka jede autobus, který je klasický, plnohodnotný, dvanáctimetrový," řekl Petr Borecký (STAN) - radní Středočeského kraje.

Zkušební provoz poptávkové dopravy bude na Českobrodsku spuštěn na začátku prázdnin a trvat by měl minimálně dva roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu