• Načítám...
>

Jan Švankmajer slaví 90 let výstavou v Kutné Hoře

Výstava, která se uskuteční v roce 90. narozenin Jana Švankmajera, představí všechny jeho tvůrčí i celoživotní oblasti. Ústředním námětem projektu je tzv. disegno interno čili vnitřní uspořádání. Důležitou součástí výstavy je také prezentace malířského díla autorovy manželky Evy Švankmajerové, se kterou dodnes i po její smrti vede svébytný umělecký dialog. A nechybí bohatý doprovodný program, který stejně jako výstava samotná potrvá do začátku srpna.

Reklama

Český filmový režisér, animátor, spisovatel, dramatik a výtvarník Jan Švankmajer slaví 90 let výstavou v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Výstava tak navazuje na koncepční linii projektů věnovaných velkým osobnostem českého animovaného filmu. Slavnostním zahájením provedl sám umělec.

Na výstavě Disegno interno, tedy vnitřní uspořádání je k vidění spousta Švankmajerových děl, ať jsou to koláže, grafiky, objekty, knižní ilustrace, medijní kresby a nebo film.

Důležitou součástí expozice je také prezentace malířského díla autorovy manželky Evy Švankmajerové, se kterou i po její smrti vede umělecký dialog. 

,,Pan Švankmajer vždy vnímal svou tvorbu v nějakém dialogu s tvorbou ženy Evy, spolupracovali na řadě filmů, kdy Eva byla přímo výtvarnicí těch snímků a tvořila dokonce plakáty k filmům. Jan Švankmajer tedy nevnímá svou tvorbu jako osamocenou nebo odtrženou od malířského a kreslířského díla Evy Švankmajerové, ale vnímá ji jako nezbytnou součást vlastní tvorby," vysvětlil Petr Adámek,  dramaturg galerie GASK.

,,Tvorba Jana a Evy Švankmajerových je skvělá, jsou to významné kulturní osobnosti a když se tu rozhlédnete kolem, tak je to úžasný kulturní zážitek," řekl Václav Švenda (TOP 09) , radní Středočeského kraje.

Výstavu doprovází též bohatý program, který zahrne nejen projekce filmů z dílny Jana Švankmajera, ale i sérii přednášek, komentovaných prohlídek a pozvaní jsou i vzácní hosté.

,,Kdy zde přivítáme jako interprety herce Ivanu Uhlířovu, Jiřího Lábuse a Víta Malotu. Jiří Lábus a Ivana Uhlířová budou součástí toho programu z toho důvodu, že to jsou herci z filmů Jana Švankmajera," řekl Petr Adámek, dramaturg galerie GASK.

Výstava Jana a Evy Švankmajerových v Galerii Středočeského kraje bude dostupná až do 4. srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu