• Načítám...
>

Středočeské policisty cvičí virtuální realita

Středočeská policie jako první v Česku využívá pro výcvik svých policistů virtuální realitu. Budoucí policisté si ji mohou vyzkoušet ve výcvikovém středisku Sadská. Díky speciálním brýlím a zařízení, které má simulovat policejní zbraň, se mohou seznámit s několika situacemi, které mohou zažívat v rámci praxe v reálném životě. Výhodou je, že VR dokáže dokonale nasimulovat reálné situace, ale oproti klasickému výcviku eliminuje náklady spojené s reálným vybavením, zařízením a prostředím. Je také podstatně bezpečnější, zejména při simulaci rizikových situací.

Reklama

Středočeská policie zavedla do výcviku svých policistů novou technologii, a to virtuální realitu, která vytváří iluzi reálného světa. Díky realistickým a vizuálním podnětům jsou policisté mnohem těsněji vtaženi do situace, která je velmi blízká realitě. Virtuální realitu si do výcvikového střediska Sadská přišla osobně vyzkoušet i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„Já jsem z toho absolutně nadšená, já jsem ještě vůbec před několika lety nevěděla, co ta virtuální realita dokáže vlastně ve výuce. Je před námi a přede všemi, kteří se na tom podílejí, ještě obrovský kus cesty, protože ve virtuální realitě je opravdu budoucnost,“ myslí si hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Prostřednictvím virtuální reality byly pro policisty vytvořeny tři modelové situace. 1. nebezpečný pachatel v bytě, 2. virtuální výcviková střelnice pro policisty i s prvkem útočícího nebezpečného pachatele, 3. ozbrojený útočník ve škole, které simulují téměř skutečné podmínky. 

„Virtuální realita rozšiřuje prostor a spoří čas, protože když cvičíme v reálu a nemáme tolik policistů, tak tím odčerpáváme síly a zejména tímto získáme síly i prostředky. U policistů také získáme návyky na jednotlivé situace, které mohou vzniknout v reálném životě,“ vysvětluje ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, Václav Kučera.

Využití moderních technologií, jako jsou senzory pohybu, virtuální realita a počítačové modelování, přináší policistům přístup k špičkovým výukovým prostředkům.

„Ty jednotlivé situace se dají měnit, dá se opakovat stále stejná situace a dá se v tom opravdu velmi dobře cvičit, takže já jsem nesmírně ráda a je to absolutně unikátní, protože tohle nemá nikdo jiný v žádném jiném kraji, tohle má jenom středočeská policie,“ pochvaluje si Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Výcvik v prostředí virtuální reality umožňuje lépe spravovat zdroje a finanční prostředky, protože eliminuje náklady spojené s reálným vybavením, zařízením a prostředím. Bezpečné prostředí VR pak dále eliminuje rizika spojená s fyzickým výcvikem, zejména při simulacích nebezpečných situací.

„V té virtuální realitě je to opravdu daleko bezpečnější, ten prostor je sofistikovaně připravený a speciálně vyměřený pro účely výcviku,“ uzavírá Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje

Zefektivnit, zlepšit a posunout výcvik středočeských policistů za pomoci technologií 21. století, využití virtuální reality bylo možné realizovat i díky dvoumilionovému finančnímu daru Středočeského kraje. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu