• Načítám...
>

Prezident Petr Pavel zavítal do Středočeského kraje

Prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou zahájili dvoudenní návštěvu Středočeského kraje. Ve středu 6. března prezidentský pár přivítala hejtmanka Petra Pecková (STAN) před krajským úřadem ve Zborovské ulici v Praze. Následovala debata s radními, tisková konference a výjezd do největšího kraje v republice.

Reklama

Krátce před devátou hodinou ráno zastavila kolona blikajících vozidel před budovou krajského úřadu v Praze. Prezidenta Petra Pavla s první dámou tady přivítala hejtmanka Petra Pecková a ředitel úřadu Jan Louška. Oficiálně tak začala dvoudenní návštěva hlavy státu ve Středočeském kraji. 

Následovala společná snídaně a pak už setkání s krajskými zastupiteli. Po něm pak Pavel na tiskové konferenci promluvil o problémech, které region trápí.

,,Asi na prvním místě bych zmínil rozpočtové určení daní, protože už od roku 2005 nedoznal vzorec výpočtu rozpočtového určení daní pro kraj změny. Bavili jsme se také o stavu komunikací, dopravní obslužnosti, která je v kraji velkým problémem. Bavili jsme se také o problémech s dostupností škol, a to všech stupňů," řekl prezident Petr Pavel na tiskové konferenci po jednání se středočeskými radními a zastupiteli.

,,Myslím, že budeme moci ukázat i řadu věcí, které se nám povedly, třeba jsme se bavili o projektu Čtyřmezí, které integruje veřejnou dopravu do Středočeského kraje a do Prahy z dalších čtyř krajů, které nás obklopují, což je velmi důležité právě pro život v regionech," doplnila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Krátce před 16. hodinou pak prezident dorazil do sokolovny v obci Křivoklát, kde proběhla debata k chystanému Národnímu parku Křivoklátsko.

Na setkání dorazily také přibližně tři desítky odpůrců vzniku parku s transparenty. 

Mezi protestujícími byl i Jakub Majer z nedaleké obce Skryje.

,,Ty národní parky vlastně říkají, pojďme tu divokou přírodu nechat být, nezasahovat do ní a ono jí to pomůže. Ale když tenhle přístup začnete dělat v kulturní krajině, tak jí spíš můžete poškodit a druhá věc je, že to potom s sebou také nese nějaká omezení, třeba svobody pohybu," řekl jeden z odpůrců zamýšleného národního parku Křivoklátsko, Jakub Majer.

,,Záměr vytvořit národní park je motivován ochranou přírody, zachování unikátních biotopů, což je jistě chvályhodné, ale při vytváření národních parků musíme mít vždycky na paměti to, že ten obrázek není úplný, pokud v něm nezohledníme i zájmy občanů a jejich obcí," vysvětlil Pavel.

Za zavřenými dveřmi pak prezident o parku vedl jednání se starosty dotčených obcí, kde měl vyslechnout jejich argumenty. Následně se program prezidentského páru částečně rozdělil. Zatímco hlava státu zamířila na prohlídku věznice Vinařice, první dáma navštívila ženskou věznici Velké Přílepy. Celý program prvního dne návštěvy Středočeského kraje pak vyvrcholil v Kladně. Na fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT tady prezident na závěr debatoval s občany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu