• Načítám...
>

Kraj chce prodloužit smlouvu s Českými dráhami

Středočeský kraj a České dráhy se předběžně dohodly na prodloužení části desetileté smlouvy, kterou podepsalo ještě bývalé vedení kraje. Bez soutěže tak získají kontrakt na provoz části dieselových vlaků na dalších pět let, tedy až do prosince 2034 na vybraných tratích. Výměnou za to by měli modernizovat stávající vlaky.

Reklama

Středočeský kraj a České dráhy chtějí prodloužit část desetileté smlouvy, kterou podepsalo ještě bývalé vedení kraje. Bez soutěže tak získají kontrakt na provoz části dieselových vlaků na dalších pět let, tedy do prosince roku 2034. Výměnou za to by měli modernizovat stávající vlaky. Cestující to v budoucnu pocítí na jízdném.

,,V příštích letech, to znamená po roce 2025, 2027 a 2029 nás čekají výrazné investice do nových vlakových souprav a to se nějakým způsobem bude muset projevit i v příjmech toho systému, čili mezi roky 2025 až 2029 počítáme s tím, že budeme v pravidelných intervalech valorizovat jízdné," řekl radní Středočeského kraje, Petr Borecký (STAN).

Zdražovat se podle středočeského radní pro dopravu Petra Boreckého bude postupně, zhruba o 5 až 7 % ročně. 

,,Aktuálně jízdné pokryje asi 34 % nákladů na veřejnou dopravu ve Středočeském kraji a my počítáme s tím, že pokud ten systém má zůstat finančně udržitelný, tak bychom se do roku 2029 měli dostat někam k 50 procent," doplnil Borecký.

Plánovanou modernizaci kolejových vozidel pak musí ještě schválit středočeští radní a zastupitelé. Začít by ale měla ještě letos.

,,Ta modernizace vozidel na regionálních tratích by měla být mezi roky 2024, to znamená, že první vlna modernizací začne už letos až do roku 2026 a celkem by se mělo jednat, pokud se nepletu, o 38 nových vozů RegioFox a 34 zánovních vozu RegioSpider," řekl středočeský radní Borecký.

,,Očekáváme nasazení jednotek na konci letošního roku, těch RegioSpiderů, které by měly být nasazené někde v oblasti Sedlčanska, dále tento typ jednotek bude nasazen potom v celé severovýchodní a východní části kraje. Naopak na západní části kraje předpokládáme s nasazením těch vozidel RegioFox," doplnil náměstek pro dopravu IDSK, Pavel Winter.

Prodloužení smlouvy ale neřeší provoz na čtyřech tratích, tedy z Prahy do Mladé Boleslavi a Turnova, z Hostivic do Podlešína, z Prahy do Rudné přes Pražský Semmering a z Prahy do Čerčan a Dobříše. Tady chce kraj situaci řešit s Prahou. I na těchto tratích ale počítá Středočeský kraj s novými vozidly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu