• Načítám...
>

Středočeské Velikonoce se konají napříč krajem

Středočeský kraj pojal svátky jara ve velkém stylu. Oslavy se konají na několika místech v kraji, většinou v muzeích či skanzenech. I letos nesou název Středočeské Velikonoce. Jednu z mnoha akcí mohli zájemci navštívit v Dolní Krupé na Mladoboleslavsku, kde se pletly pomlázky, barvila vajíčka a vyráběly se výrobky ze šustí.

Reklama

Velikonoce na faře, tak se jmenuje akce, která se každý rok koná v Dolní Krupé na Mladoboleslavsku. 

,,My se tu věnujeme tradičním velikonočním zvykům a snažíme se klást důraz na takové, které máme doložitelné v našem regionu. Najdete tady jak malování a zdobení vajíček klasickými technikami, tak i méně tradiční, jako je například vyškrabávání vajíček," prozradila Kateřina Jeníčková, ředitelka Muzea Mladoboleslavska.

,,Já dnes s nimi vyrábím kraslice. Vybrala jsme si vyškrabované kraslice, což je trochu náročnější technika, voskovou znají z mateřských školek, tak jsem chtěla něco jiného. A protože se tu vše vyrábí z přírodních materiálů, tak jsem ještě zvolila další velikonoční dekoraci, což je Morana, která je vyrobená ze šustí a z různých zbytků hadříků a krajek," řekla Ivana Sýkorová, lektorka.

Na faře, která se naplno veřejnosti otevírá až v květnu, bylo možné kromě barvení a vyškrabávání vajíček také uplést pomlázku, ochutnat naklíčený hrách, tedy pučálku a nebo si prohlédnout celou faru včetně expozice o životě na faře a zaniklých obcích Ralska či výstavku prací dětí z místní mateřské školky.

,,Loni jsme například zdobili perníčky, dělali jsme voskové kraslice," řekla Ivana Sýkorová - lektorka.

"Máte vysledováno, co děti nejvíce baví?"

,,Já bych řekla, že jsou rádi a že co vidí, že je to baví všechno. Kluky především baví plést pomlázky, ale i byste byla překvapená, jak tam kluci vyškrabují vajíčka," doplnila Ivana Sýkorová, lektorka.

,,Na dalším našem pracovišti, které je zhruba pět kilometrů odtud, v Bělé pod Bezdězem probíhají Velikonoce na zámku, kterých se naše muzeum také účastní," řekla Kateřina Jeníčková, ředitelka Muzea Mladoboleslavska.

"Středočeský kraj si připravil pro nejvýznamnější křesťanské svátky padesát jedna zážitků. které se odehrávají na dvaseti sedmi místech a rámci Středočeského kraje. Je to široká paleta zážitků pro rodiny s dětmi, kde chceme připomínat velikonoční tradice. Jedná se o různé workshopy kde se děti i dospělí budou učit zdobit vajíčka, plést pomlázky a dozvídat se něco o velikonočních zvycích a tradicích" uvedl Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Středočeské Velikonoce se zkrátka konají napříč celým krajem. Například v muzeu v Novém Strašecí zájemce potěší jarní tvoření spojené s hledáním velikonočních kraslic, v Přerově nad Labem zase velikonoční výstava s názvem Jaro na vsi a v Roztokách u Prahy se otevře Velikonoční ateliér. Všechny velikonoční akce, které se většinou konají v muzeích a skanzenech, najdete na webových stránkách Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu