• Načítám...
>

Magdaléna má nové zázemí pro pomoc závislým lidem

Obecně prospěšná společnost Magdaléna se specializuje na léčbu, prevenci a komplexní podporu při projevech závislého chování. Pokrývá celou škálu služeb v oblasti adiktologie. Svým klientům pomáhá najít cestu ze závislosti na alkoholu, drogách a dalších látkách nebo na chování zpět do plnohodnotného života. Důležitou roli při léčbě hraje také klidné a bezpečné prostředí. A to najdou v Mníšku pod Brdy, kde teď vzniklo nové zařízení, které bude pomáhat těm, kteří se zrovna vrátili z ústavní léčby a potřebují další terapeutickou podporu.

Reklama

Obecně prospěšná společnost Magdaléna pomáhá svých klientům s léčbou závislostí a jejich prevencí už od roku 1997. Své pobočky má jak v Praze, tak na několika místech ve Středočeském kraji. Jedním z nich je i Mníšek pod Brdy, kde nyní otevřeli zcela nový pavilon.

„Tahle úžasná budova bude sloužit lidem, kteří jsou většinou po nějaké ústavní léčbě, to znamená, že se snažili zabojovat a porazit svou závislost na různých typech závislostních látek,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„Ta budova je nádherná, když si sem půjdete sednout jenom na poradu, tak tím, že je to v lese, tak je tady klid. Je to tady klidné, prostorné, čisté, takže já vlastně těm klientům v podstatě závidím, protože to tady mají opravdu hezké,“ pochvaluje si ředitelka společnosti Magdaléna o.p.s. Veronika Šťastná. 

Nová budova bude sloužit lidem, kteří jsou po ústavní léčbě propuštěni do běžného života, ale mohou tímto způsobem nacházet další terapeutickou podporu.

„Já jsem teď nedávno hovořila s člověkem, který byl dlouhá léta závislý a který se ze své závislosti dostal a říkal, že pro něj bylo nejhorší to propuštění po ústavní léčbě do toho běžného života, takže ten první rok pro něj byl strašně náročný jak po stránce psychické, tak po stránce fyzické. Já si myslím, že právě těmto lidem je strašně dobře, když se pomáhá,“ říká Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

V původních plánech z roku 2016 měla budova vyjít zhruba na 10 milionů korun, vzhledem k prudkému nárůstu cen v posledních letech nakonec realizace vyšla až na 25 milionů korun. Pětiprocentní spoluúčast měla přímo Magdaléna, která si jinak financování zajistila sama. Středočeský kraj ji ale dlouhodobě podporuje.

„Toto je investiční akce, kterou si Magdaléna o.p.s. zřizuje sama a je realizována s podporou fondu IROP Ministerstva pro místní rozvoj. Kraj ale přispívá na provoz Magdalény z fondu prevence. Od chvíle, kdy my jsme na kraji, tak se podařilo ten fond ztrojnásobit, takže podpora se skutečně navyšuje,“ uzavírá náměstek hejtmanky Středočeského kraje Pavel Pavlík (ODS).

Věřme, že díky Magdaléně skončí temná etapa života pro ty, kteří si k ní přijdou pro pomoc a až její brány zase po čase opustí, závislost už v jejich životě nebude mít místo. Podmínky pro to, aby se to podařilo, budou mít v novém zařízení v Mníšku pod Brdy ideální. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu