• Načítám...
>

Cenu hejtmanky si opět odnesli ti nejlepší

Městské divadlo v Kolíně se stalo dějištěm dalšího ročníku oceňování vynikajících osobností Středočeského kraje. Udělování Cen hejtmanky bylo už tradičně spojeno se slavnostním galavečerem.

Reklama

Vítězové jednotlivých kategorií Ceny hejtmanky Středočeského kraje obdrželi z rukou hejtmanky Petry Peckové a středočeských radní pamětní list, kolekci skla z nižborských skláren Rückl, květiny a šek na částku 10 tisíc korun.

„Jsou to lidé, které nominovali Středočeši, lidé, kteří ve středočeském kraji buď tvoří a nebo zde bydlí a kteří dělají nejen Středočeský kraj, ale myslím si, že celou Českou republiku a v mnoha případech i Evropu nebo svět mnohem lepším, protože některé vědecké výzkumy mají dopad globální, nejen středočeský a já si těch lidí nesmírně vážím,“ řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Laureáty ceny hejtmanky za rok 2023 vybírala krajská komise z nominovaných osobností v 7 kategoriích. V osmé pak držitele ceny vybrala veřejnost. Nejvíce nominovaných opět obsahovala kategorie kultura.

„Svědčí to o tom, že středočeská kultura není popelkou ve stínu Prahy, ale že máme spoustu skvělých osobností, které nám umí obohatit a zkrásnit život,“ řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

Vítězem se stal akademický sochař Petr Váňa. Ten kromě jiného se svými spolupracovníky vytvořil Mariánský sloup, který se po více jak 100 letech vrátil na pražské Staroměstské náměstí. Jeho vztah ke kameni předurčuje i jeho hodnocení lidí.

„Člověk, co se narodí na žule, tak když si postaví svůj dům nebo svou stodolu, tak za celý život nemusí opravovat tu stavbu. Jsou pevní, jsou nadaní. Lidé, co se narodí na pískovci, musí za svého života někdy restaurovat například fasádu domu, takže mají v sobě takovou melancholii,“ řekl Petr Váňa - akademický sochař.

A tak se vítěz kategorie pracovník veřejného sektoru nejspíše narodil na žule. Luboš Navrátil, vedoucí oddělení krizového řízení krajského úřadu Středočeského kraje dokázal s rozvahou a pevnou rukou provést Středočeský kraj takovými krizemi, jako byly povodně, pandemie covidu či ukrajinská migrační vlna.

„To krizové řízení je jen o lidech a lidé potřebují organizaci a koordinaci a v tu chvíli pro vás lidé udělají vše. Pokud jim záleží na tom, co dělají. A to je důležité,“ řekl Luboš Navrátil - vedoucí oddělení krizového řízení KÚSK.

„Kliďas, který krize řeší v klidu, nikoho nestraší, ani nás jako politiky, ale je dostatečně asertivní a důrazný, aby ten signál, že se něco děje, dal,“ řekl Vít Rakušan (STAN) - ministr vnitra ČR.

Letošní ročník udělování Cen hejtmanky Středočeského kraje přinesl i jedno překvapení. Stala se jím speciální kategorie Andělé Středočeského kraje. Ta byla určena lidem, kteří neváhali darovat Středočeskému kraji hodnotnou část svého majetku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu