• Načítám...
>

Kraj přispěl na pořízení dronů pro Ukrajinu

Jsou to více než dva roky, kdy musí Ukrajina čelit válečnému konfliktu, který rozdmýchal ruský agresor. Díky zahraniční pomoci, do které se už od počátku řadí také Česko, dokáže Ukrajina nadále vzdorovat ruské válečné mašinerii. Pomoc přichází jak od států, tak od nejrůznějších organizací a skupin. Mezi ně se řadí i Skupina D, kterou založil herec Ondřej Vetchý, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a další osobnosti. Ti si dali za cíl vybrat peníze na pořízení 10 tisíc dronů. To se jim velmi rychle podařilo a chtějí pokračovat dále. Milionovým příspěvkem pomohl i Středočeský kraj.

Reklama

Skupina D, kterou založil známý český herec Ondřej Vetchý a další osobnosti, si dala mimo jiné za cíl vybrat peníze, za které by se pak pořídilo celkem 10 tisíc dronů Nemesis jako pomoc Ukrajincům ve válce proti ruskému agresorovi. Na nákup dronů přispěl také Středočeský kraj, a to částkou ve výši jednoho milionu korun.

„Já si myslím, že je nesmírně důležité pomáhat Ukrajině a pomáhat jí nadále, i když si myslíme, že to trvá už dlouho a všichni by si přáli, aby samozřejmě válka skončila, ale ono to tak není a Ukrajinci bojují za svoji svobodu spousty národů, třeba i v Evropě,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„Na Ukrajině se bojuje o demokracii v Evropě a bojuje se i o nás o Čechy. My jsme si v minulém století zažili dvakrát obsazení Československa cizími vojsky a vždy to byla totalitní vojska. Já si myslím, že v současné době se na Ukrajině neděje nic jiného, než naplňování choutek a ambicí imperialistického Ruska,“ doplňuje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Pavel Pavlík (ODS).

K důležitému podpisu smlouvy na poskytnutí částky na nákup dronů dorazili na úřad Středočeského kraje i zakladatelé Skupiny D, herec Ondřej Vetchý a bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Ti se přitom pomoci od kraje zpočátku bránili.

„Protože od počátku ta naše sbírka je postavena na tom, že přispívají lidé, firmy a podobně. Začaly nám přispívat města i obce, takže to bylo něco, co nás přimělo ke změně toho názoru a ve finále určitě ty peníze, které poskytl právě Středočeský kraj, té věci pomůžou poměrně zásadně,“ upřesňuje bezpečnostní analytik a spoluzakladatel Skupiny D Milan Mikulecký.

Původním cílem bylo pořídit 10 tisíc dronů, v tuto chvíli je ale podle Skupiny D cílem pořídit nekonečně dronů.

„Během dvou a půl měsíce se podařilo shromáždit všechny ty peníze, které jsme si dali jako cíl. Vzhledem k tomu, že ta podpora v tuto chvíli směruje nejen z České republiky a vzhledem k tomu, že jsme schopni koordinovat tu výrobu spolu s přísunem těch nezbytných financí, tak jsme si řekli, že by byla škoda v tom přestat,“ uzavírá Milan Mikulecký, bezpečnostní analytik a spoluzakladatel Skupiny D.

Na Ukrajinu už dorazilo několik tisíc dronů z Česka. Jejich využití je přitom široké a nemusí se jednat pouze o primárně bojové účely. Jednak je to ideální průzkumník, ale pomoci může například i při zásobování odříznutých vojáků nebo umí třeba shodit lékárničku a poskytnout tak nezbytnou první pomoc. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu