• Načítám...
>

Jizera opět prožila svůj jarní úklid

U řeky Jizery se v Benátkách nad Jizerou opět sešla tradiční parta lidí, kteří každoročně čistí její břehy. Letos byla tato mise velmi náročná díky velké vodě, která přinesla spoustu různorodého odpadu.

Reklama

Břehy Jizery mezi Benátkami nad Jizerou a obcí Kochánky jsou opět čisté. Jako každý rok sem zavítala velká skupina lidí, kteří nasedli na kanoe a rafty, aby se poprali se vším, co jejich méně zodpovědní spoluobčané už nepotřebovali.

„Já už si vlastně ani nevzpomínám, kdy jsme tuto akci dělali poprvé. Myslím, že to bylo ještě v předcovidovém období, začali jsme čistit řeku Jizeru v pár lidech, přidali jsme se tak k čištění ostatních řek ve středních Čechách. A vidíte, stala se z toho tradice, kde je minimálně sedm desítek účastníků a nasbírá se opravdu velké množství odpadků," řekl Karel Bendl (ODS) - radní Středočeského kraje.

„A co jste všechno našli?“

„Našli jsme strašné věci, našli jsme židli, křeslo, kočárek, našli jsme spoustu plastových lahví a dalších odpadků. Možná, že to přinesla letošní velká voda, ale dost možná, že ti lidé jsou zvyklí odhazovat všechno do okolí řeky nebo do řečiště a to je špatně," řekl Karel Bendl (ODS) - radní Středočeského kraje.

„To, že tam člověk najde třeba nějaké křeslo nebo židli, to je fakt zvláštní. Že tam najde nějaké naplaveniny, odpadky, to asi k tomu patří. Ale u některých věcí to překvapí, co všechno jsou lidé schopni do řeky hodit," řekl Jan Skopeček (ODS) - místopředseda Poslanecké sněmovny PČR.

Navíc, co jeden rok tito lidé uklidí, je tam napřesrok znovu. Pocit marnosti je jim ale cizí.

„Jednak se ve středních Čechách čistí i Berounka, čistí se Sázava, čistíme Labe, čistíme i tady Jizeru. Každý rok se tam objevují nové odpadky, ale tohle přece má smysl. Navíc se tu po pravdě řečeno vždycky sejde fajn skupina lidí, takže se tady opravdu spojuje příjemné s užitečným," řekl Martin Kupka (ODS) - ministr dopravy ČR.

„Bohužel odpadky prostě byly a budou a pro nás je důležité, že alespoň na ten rok trošku tu přírodu vyčistíme a ti, co pojedou po nás, tak mají krásné prostředí," řekl Martin Hrabánek (ODS) - radní Středočeského kraje.

„A myslíte, že je možné lidi nějak přesvědčit, aby trošku lépe vnímali okolní krajinu?“

„Já myslím, že tohle se také s postupem let mění a mění se to k lepšímu," řekl Martin Kupka (ODS) - ministr dopravy ČR.

„Je to vždycky tak, že země, která bohatne a země, kde je poměrně vysoká životní úroveň a v České republice je poměrně vysoká životní úroveň v porovnání se zbytkem světa, tak v těch bohatších zemích, bohatších ekonomikách vždycky ti lidé začínají pociťovat potřebu chránit životní prostředí, mít dobrý vztah k přírodě," řekl Jan Skopeček (ODS) - místopředseda Poslanecké sněmovny PČR.

„Já myslím, že je to na každém z nás. Musíme s nimi mluvit, je fajn, že nás třeba vidí, že to uklízíme, že pak se jim asi hůř něco vyhazuje, ale trochu se divím, že někoho nenapadne, když někde tráví volný čas, si po sobě uklidit, ale my nejsme od toho, abychom je to učili. My můžeme tak možná sami přiložit ruku k dílu a trošku jít příkladem," řekla Veronika Vrecionová - předsedkyně poslaneckého klubu Evropského parlamentu,

„Jsou lidé, kteří by nevyhodili papírový kapesníček a pak jsou lidé, kteří nad tím nepřemýšlí a odhazují plastové lahve. A nám nezbývá nic jiného, než už odmalička na děti působit a vzdělávat a vzdělávat a to je myslím jediná cesta, abychom lidi vychovali k tomu, jak mají nakládat nejenom s odpadky, ale jak se mají k našemu životnímu prostředí, k tomu místu, kde žijeme, chovat," řekla Jarmila Smotlachová - senátorka.

Vytahovat z kopřiv a křoví nelibé pozůstatky obrácené tváře civilizace je značně namáhavá mise, ale její účastníci ji nahlížejí spíš z té pozitivní stránky.

„Musím říci, že ta akce je úplně skvělá, že samozřejmě uděláme něco užitečného, ale zároveň se u toho i bavíme a jsem moc ráda, že to tady Karel Bendl organizuje," řekla Veronika Vrecionová - předsedkyně poslaneckého klubu Evropského parlamentu.

„Vždycky se rád vracím a jezdím s kolegy čistit. Jsme tady dobrá parta a když k tomu ještě posbíráme několik pytlů odpadků, tak si myslím, že je to to nejhezčí spojení," řekl Martin Hrabánek (ODS) - radní Středočeského kraje.

„Toto je moc hezká a řekl bych už tradiční akce a je to takové spojení toho, že člověk udělá něco pozitivního pro své okolí, pro přírodu, pro krásnou řeku a zároveň vidí tu krásnou přírodu, takže tam se to užitečné a krásné spojuje," řekl Jan Skopeček (ODS) - místopředseda Poslanecké sněmovny PČR.

A protože příklady táhnou, třeba se touto aktivitou bude inspirovat i správce toku Jizery, kterým je Povodí Labe a dá do pořádku technicky zanedbané břehy této čarovné řeky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu