• Načítám...
>

Benešovská nemocnice má nový heliport

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově dokončila druhou etapu své modernizace. Její součástí je i heliport, čímž se benešovská nemocnice stala zatím jedinou středočeskou oblastní nemocnicí s certifikovanou přistávací plochou pro záchranářské vrtulníky.

Reklama

Za účasti čelních představitelů Středočeského kraje oslavila benešovská nemocnice zakončení druhé etapy své modernizace. Krom jiného má od nynějška přímo ve svém areálu certifikovaný heliport, který sice nebyl z hlediska financí největší investicí, ale jeho význam je zásadní.

„Je to jediná středočeská nemocnice, kde je heliport. Myslím si, že je to strašně důležité, protože jen od certifikace a otevření toho heliportu, což je jen pár dnů, už tady přistávalo šest vrtulníků,“ upozornila Petra Pecková (STAN),hejtmanka Středočeského kraje.

„Není tajemstvím, že jsem dlouhé roky létal u letecké služby policie a dovedu ocenit to, že budete mít a máte, co se nám povedlo vybudovat, bezpečnou, certifikovanou a v systému heliportů České republiky zanesenou plochu," konstatoval Roman Mrva, předseda představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

„Vzhledem k tomu, že víme, jaká je dopravní situace v Praze, tak někdy ten převoz, byť na majácích přes celou Prahu, do nějakého specializovaného - třeba kardiocentra nebo jiného zařízení, které je vysoce specializované, trvá třeba hodinu nebo tři čtvrtě hodiny a ten vrtulník je samozřejmě mnohem rychlejší. Takže obrovský benefit pro pacienty,“ zdůraznila Petra Pecková (STAN),hejtmanka Středočeského kraje.

„Heliport byla taková vyvolaná investice, která vlastně souvisí s tím, že nemocnice Rudolfa a Stefanie je traumatologickým nebo urgentním příjmem II. typu, kde je nezbytnou podmínkou, aby u něho byla přistávací plocha pro vrtulníky,“ připomněl Pavel Pavlík (ODS), radní Středočeského kraje.

V rámci druhé etapy modernizace nemocnice otevřela i centrální vstupní pavilon.

„Ten prostor v parku, tak to je taková třešinka na dortu, kde není vůbec žádný zdravotnický provoz. To je vlastně centrální místo, centrální vstupní pavilon, kde se každý příchozí do nemocnice dole v té recepci dozví a dopídí toho, co vlastně potřebuje. Případně tam může počkat na transport rodinou, dopravní zdravotní službou,“ uvedl dále Roman Mrva, předseda představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Budova je navíc vybavena nejmodernějšími technologiemi.

„V prostředním patře té budovy je zasedací místnost, takzvaný multiroom. Je to vlastně prostor, kde se dají provádět běžná ranní hlášení, rentgenové vizity, kde se ale napojíte na jakékoliv zobrazovací metody. Ať už je to počítačový tomograf, rentgen, CT, nejen v naší nemocnici, ale v kterékoli nemocnici, která má ten daný výstup,“ popsal Roman Mrva, předseda představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Svůj provoz zahájilo i nové lůžkové oddělení chirurgie odpovídající požadavkům doby.

„Z budovy a prostoru, kde se chirurgie do dnešní doby provozovala na dvou patrech, na jednom ta čistá, na druhém septická chirurgie, součástí byla jednotka intenzivní péče, tak se chirurgie bude moci přesunout na jedno velké oddělení, kde to samozřejmě bude o něco snazší pro ten zdravotnický personál. A v neposlední řadě je to prostor nový, moderní, klimatizovaný,“ doplnil Roman Mrva, předseda představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

„Mě to naplňuje opravdu pocitem štěstí, to si troufnu říci a ještě více dalšího očekávání, protože v září by vlastně celá ta stavba měla být dokončena. Včetně multioborové jednotky intenzivní péče,“ uzavřel Pavel Pavlík (ODS), radní Středočeského kraje.

Náklady na celý projekt činí 578 milionů korun a jedná se tak o jednu z největších investičních akcí Středočeského kraje v oblasti zdravotnictví v posledních letech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu