• Načítám...
>

Ve Středočeském kraji se našly dva unikátní poklady

V budově krajského úřadu se uskutečnilo představení dvou unikátních nálezů nevyčíslitelné hodnoty. Prvním je celkem dvanáct zlatých keltských mincí z 3. až 2. století před naším letopočtem nalezených před nedávnem na Rakovnicku. Druhým nálezem je denárový poklad o více než 2 tisících stříbrných mincí z 11./12. století z okresu Kutná Hora. Jedná se o jeden z největších nálezů v posledních letech. Oba poklady jsou nyní v péči odborníků a brzy budou vystaveny pro veřejnost.

Reklama

Kdo hledá, najde...tak přesně tohle rčení platí i pro amatérského hledače pokladů, pana Oldřicha Štefka, který při procházce přírodou našel poklad nevyčíslitelné hodnoty.

„Je to v podstatě o náhodě. Kmitáte si a najednou uslyšíte signál. V podstatě ten detektor, i když ho mám dva roky,  je pořád jako nový. Takže ho stále ještě poznávám. Ten signál byl zajímavý, takže se začalo kopat a bylo to tam,“ popisuje Oldřich Štefek, šťastný nálezce pokladu.

Pana Štefka ani na vteřinu nenapadlo, že by si poklad nechal. Naopak. Prioritou pro něho bylo poklad co nejrychleji odevzdat, protože člověk nikdy neví, co se může stát. A navíc měl tušení, že se ho najde ještě více a to se také stalo.

„Jedná se o nález dvanácti zlatých keltských mincí z období přelomu 3. a 2. století před naším letopočtem. Je to nález z Rakovnicka. A jde také o nález stříbrných mincí, těch je více než dva tisíce sto padesát z Kutnohorska,“ vyjmenovává Václav Švenda (TOP 09), radní Středočeského kraje .

Mince budou krátce k vidění v rámci Dnů s Kelty v muzeu v Novém Strašecí, pak ale budou mít návštěvníci zase na nějaký ten čas smůlu.

„Protože je pak chceme prezentovat v nové expozici našeho muzea v Rakovníku, kde chceme připravit novou expozici, kam přidáme i ten předešlý nález, a to šperky, které je možné v současné době vidět na výstavě v muzeu v Rakovníku. Ale pouze do konce června tohoto roku. A pak zase už dlouho ne,“ uzavírá Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T.G.M. v Rakovníku.

Unikátní šperky z 5. a 6. století našeho letopočtu původně odcizili lupiči pravěkému velmoži. V roce 2000 je našli amatérští hledači. Honosné zlaté šperky, vykládané drahokamy, můžete obdivovat v rakovnickém muzeu v rámci výstavy Záhada zlatých šperků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu