• Načítám...
>

Hrabalova chata si na nic nehraje

Rekonstrukce Hrabalovy chaty v Kersku byla úspěšně dokončena a chata už je otevřená pro veřejnost. Spravuje ji Polabské muzeum, které se také významně podílelo na její obnově.

Reklama

Velmi citlivě a profesionálně přistoupil Středočeský kraj k obnově chaty Bohumila Hrabala v Kersku. S pomocí odborníků, fotografií a dalších podkladů vytvořil autentické prostředí Hrabalova domova.

„Odborníků byla celá řádka, vznikla k tomu odborná rada, ve které byli zastoupeni jak architekti, tak i literární historici a další odborníci. Ve finále vzniklo, že chata bude house muzeum, bude to prostě muzeum toho domu," řekl Jan Vinduška - ředitel Polabského muzea.

„Expozice je koncipovaná tak, jako kdyby Bohumil Hrabal odešel na pivo nebo na setkání s přáteli. Naší snahou bylo zachovat co nejvíce genia loci a zachytit tu atmosféru, ve které žil a tvořil," řekl Václav Švenda (Spojenci) - radní Středočeského kraje.

„Takže jsme posháněli nábytek, část jsme získali i s chatou, něco jsme měli už ve vlastní sbírce, ale část jsme i získali díky sbírce od občanů, za což jim patří velký dík," řekl Jan Vinduška - ředitel Polabského muzea.

„Já jsem opravdu hrdá na to, že jsme v jednom funkčním období dokázali tu chatu koupit, zrekonstruovat a otevřít do provozu veřejnosti. Myslím si, že to veřejnost velmi oceňuje, protože když se tady dělaly už dvě nebo tři prohlídky v rámci dnů otevřených dveří při Hrabalově Kersku nebo jiné příležitosti, tak tady vlastně byla opravdu velikánská fronta návštěvníků, která šla až na hlavní silnici a lemovala hlavní silnici," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Vše ale mohlo dopadnout úplně jinak, kdyby si dnešní ministr dopravy a bývalý náměstek hejtmanky Středočeského kraje Martin Kupka nevšiml inzerátu na prodej Hrabalovy chaty a kdyby její tehdejší majitel nebyl k záměrům Středočeského kraje vstřícný.

„Já si docela dobře dodnes pamatuji, když kolega Martin Kupka, tehdy náměstek hejtmanky, dneska ministr, přišel s tím, že je na prodej Hrabalova chata a to musíme zachovat – téměř cituji jeho vyjádření," řekl Pavel Pavlík (ODS) - náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

„V okamžiku, kdy se vůbec objevila nabídka, že by ten objekt byl ke koupi, tak tehdy se podařilo přinést ten tip i na radu kraje, kdy já jsem tehdy na radě kraje byl a s kolegy jsme se domluvili, že by to vlastně pro kraj, pro tu možnost zpřístupnit to autentické místo, kde Bohumil Hrabal žil a tvořil, bylo i zajímavé doplnění i zdejšího Polabského muzea. A musím říci, že mám velkou radost z toho, jakou podobu to dostalo, že si to na nic nehraje, že se to snaží zprostředkovat atmosféru, jakou tady mohli hosté Bohumila Hrabala zažívat," řekl Martin Kupka (ODS) - ministr dopravy ČR.

Svůj velký význam má Hrabalova chata i pro samotné Kersko.

„Kersko a Bohumil Hrabal, to jsou spojené nádoby. Kdo si vezme mobil a mobilní aplikaci, kterou jsme na to připravili, tak se podívá nejen do chatičky, ale podívá se tady do celého okolí prostřednictvím mobilní aplikace," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

„A myslím si, že do budoucna to bude určitě takové ozřejmění a víc obec Hradištko i Kersko vstoupí do povědomí turistů," řekl Vlastimil Šesták (BEZ PP).

Návštěvníci Hrabalovy chaty si ale musí uvědomit, že tento objekt není stavěný na početné skupiny turistů. Možné budou maximálně sedmičlenné prohlídky s průvodcem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu