• Načítám...
>

Středočeský kraj rozběhl hru s ekologickým tématem

Nejen rodiny s dětmi mají nyní možnost zábavnou formou poznat ekologická centra ve Středočeském kraji i v Praze, a to díky unikátní návštěvnické hře, která se soustředí na ekologickou výchovu. V každém centru dostanete dřevěný puzzlík s magnetkou. Když navštívíte pět center plus jedno v Praze, získáte tím kompletní mapu Středočeského kraje doplněnou o Prahu. Celou mapku si pak můžete dát například doma na ledničku. Smyslem je seznámit děti s tím, jak žijí jednotlivá zvířata a jak se o ně případně starat.

Reklama

Středočeský kraj ve spolupráci s několika ekocentry spustil unikátní projekt návštěvnické hry zaměřené na ekologickou výchovu určenou hlavně pro ty nejmenší. 

„Je to hra, kde si děti a rodiče mohou sbírat takové dřevěné puzzle s magnetem a z těch si pak mohou složit mapu Středočeského kraje. Je do toho zapojená i Praha, takže uprostřed není díra, ale je tam i jedna magnetka z Prahy. Ve středních Čechách jde o pět magnetek z pěti středisek,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Jana Skopalíková (Piráti).

Jde o střediska na Kladně v Čabárně, Příbrami, ve Vlašimi, Huslíku u Poděbrad a Hrachově na Příbramsku. V Praze je pak na výběr více ekologických center, puzzlík ale dostanete jen jeden. 

„Je to o tom, abychom nalákali více návštěvníků právě po putování po těch ekologických centrech a aby například nejeli jenom do toho, které je jim nejblíže, ale aby vyzkoušeli i další ve Středočeském kraji a v Praze a složili si celou tu skládačku, kterou pak mohou mít třeba doma vystavenou na ledničce,“ říká Jana Skopalíková (Piráti), radní Středočeského kraje.

Nápad se zrodil v hlavě pana Šťovíčka ze střediska Ochrany fauny České republiky v Hrachově, kde je také jedno z ekocenter, které můžete navštívit a dostat tam svůj dílek do skládačky.

„Tady u nás v ochraně fauny v záchranné stanici máme hlavně expozici trvale zraněných hendikepů, kterou návštěvníkům nabízíme formou komentované prohlídky, kdy se lidé dozvědí úskalí jednotlivých druhů a také to, jak se chovat například k mláďatům, což je teď docela důležité,“ vysvětluje Filip Šťovíček ze střediska Ochrany fauny ČR Hrachov. 

Návštěvnická hra už sice nějakou dobu běží, ale nemusíte se bát, ještě je určitě čas, vždyť sezona ve střediskách teprve začíná.

„Přes týden máme docela veliké vytížení formou škol, výletů a škol v přírodě a víkendy máme většinou obsazené rodinami s dětmi, na které je ta hra převážně cílená,“ uzavírá Filip Šťovíček ze střediska Ochrany fauny ČR Hrachov. 

Smyslem zábavné hry je v dětech vzbudit zájem o přírodu a o zvířata, která většinou žijí volně v české přírodě, ale málokdy na ně narazíme a máme možnost je vidět zblízka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu