• Načítám...
>

Klienti s mentálním postižením mají nový domov

Osud k nim byl možná až příliš krutý. Narodili se s mentálním postižením, kvůli kterému nebudou nikdy moci vést plnohodnotný život a vždy budou odkázáni na pomoc druhých. Ani to jim ale nebrání v tom, aby se radovali a užívali si. Většina z nich sice stále musí pobývat v ústavech, někteří ale mají to štěstí, že se mohou přestěhovat do speciálně přizpůsobených bytů, kde mohou za asistence ošetřovatelů bydlet. To se poštěstilo klientům z Domova pod Lípou Lipník, na které čeká zbrusu nový byt přímo na náměstí v Benátkách nad Jizerou, odkud to mají navíc kousek do oblíbené chráněné dílny.

Reklama

Vybraní klienti s mentální retardací z Domova pod Lípou Lipník se mohou pyšnit zcela novým domovem, který jim zpříjemní pobyt a usnadní život. Nachází se v Benátkách nad Jizerou a projekt podpořil Středočeský kraj, který těmto lidem dlouhodobě pomáhá.

„My jako Středočeský kraj připravujeme proces takzvané deinstitucionalizace, kdy se snažíme klienty právě z těch větších zařízení dostat do samostatných domácností, kde normálně žijí, samozřejmě s určitou mírou podpory personálu, který tam s nimi pobývá,“ vysvětluje radní Středočeského kraje Martin Hrabánek (ODS).

A tohle je výsledek. Celý byt prošel kompletní rekonstrukcí, protože nebyl vhodný ani ke klasickému bydlení, ani pro ubytování klientů s mentální retardací. Rekonstrukce se dočkalo sociální zařízení, kuchyňka a také pokoje.

„V tuto chvíli v tomto jednom bytě budou bydlet čtyři klienti, u kterých bude personál 24 hodin denně, aby je podpořil a aby nežili úplně samostatně. Nicméně klienti mají dva dvoulůžkové pokoje,“ dodává Martin Hrabánek (ODS), radní Středočeského kraje.

„Je nádherný, veliký a pro klienty úplně dostačující a musíme se tam naučit žít. I klienti tam poznávají nové věci, které z ústavu nezažili, tady se mohou kdykoli projít po městě, samozřejmě s našim pracovníkem. To je všechno musíme naučit, protože byli vždycky jakoby zavření v tom zařízení,“ doplňuje ředitelka Domova pod Lípou Lipník Jana Juklová.

Klienti bydlí spolu, podle toho, jak spolu kamarádí. V Benátkách nad Jizerou zároveň chodili do školy a navštěvují zde také chráněnou dílnu, která je pouze pár metrů od jejich nového domova. Tam dochází za prací a tráví tam svůj volný čas.

„Balíme biopotraviny, ve spolupráci s městem pečujeme o městskou zeleň, čistíme lesy od popadaných klacků. Máme zakázku, kde ohrnujeme pytlíky pro akvaristické potřeby, kompletujeme různé plastové zátky a děláme jednotlivé malé zakázky, které zvládneme. Klienti jsou moc šikovní, zvládnou toho víc, než si kdo z nás myslí,“ uzavírá ředitelka služby Nezávislý život Jana Holíková.

Klienti byli ze svého nového domova nadšení. Středočeský kraj chce proto s podporou takovýchto projektů dále pokračovat. Zřizování a provozování takovýchto bytů je sice náročné, ale jeho klientům umožní cítit se tam přirozeněji a zkrátka jako doma, i když bez pomoci druhých to nebude nikdy možné. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu