• Načítám...
>

V Kladně uctili památku lidických žen a dětí

Vypálení Lidic nacisty je i v současnosti mementem pro dnešní dobu. Na jejich oběti a souvislosti tohoto hrůzného činu nesmíme zapomínat. Památku dětem i jejich matkám uctili také letos na setkání v prostorách Gymnázia Kladno.

Reklama

Pietní akt k uctění památky lidických žen a dětí se uskutečnil v pondělí 10. června v prostorách Gymnázia Kladno, ale i u památníku před budovou školy. Matky se svými dětmi totiž právě tady v roce 1942 strávily poslední dny společného života.

,,Byly tady na slámě, byly tady v nejistotě, ve strachu, nevěděly, co se s nimi děje. Slyšela jsem z vyprávění, že třetího dne zazněl výstřel do stropu a ten den byly násilně děti odebírány maminkám a děti plakaly, křičely, maminko, nedávej mě, maminko, oni mě mě zabijí," řekla Sylvie Klánová, dcera akademické sochařky Marie Uchytilové, která je autorkou nejen tohoto památníku.

,,Musím říct, že je strašně důležité si to připomínat a vlastně si to připomínáme i prostřednictvím uměleckých děl a to jedno je i tady. Je to socha lidické ženy, která je podle mého názoru opravdu unikátní, ukazuje, jak to dítě bylo té mamince odebráno, vypadá plasticky, že tam je, ale vlastně tam chybí," vysvětlovala Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

Pomník před Gymnáziem Kladno je prací sochařky Marie Uchytilové. Ta stojí i za unikátním pomníkem ve Starých Lidicích, který má připomínat vraždu 82 místních dětí během druhé světové války. Pomník ale chátrá a nutně potřebuje rekonstrukci. U příležitosti sta let od narození jeho autorky chce vedení Středočeského kraje upozornit na nutnost památku opravit. 

,,Degraduje ho sluníčko, vítr, déšť a je teď připraven k restaurování. To restaurování vyjde zhruba na 13 milionů korun a já si myslím, že se musíme postarat o to, aby ten pomník, který je opravdu unikátním dílem, na kterém paní Uchytilová pracovala přes 20 let a ke kterému jezdí ne statisíce, ale miliony dětí, studentů i dospělých z celého světa, tak aby byl zachován," doplnila hejtmanka.

Středočeský kraj proto žádá veřejnost, aby rekonstrukci památníku podpořila. Přispívat jakoukoli částkou mohou zájemci na portálu donio.cz.

,,Myslím si, že když každý přispěje alespoň nějakým málem, kterým může, tak může symbolicky říci, že se klaní pietě těchto dětí, lidických žen, ale stejně tak všech obětí druhé světové války," zakončila hejtmanka Pecková.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu