• Načítám...
>

V Mělníku bude zpřístupněno další podzemí

Vedení města Mělník chce rozšířit možnosti prohlídek městského podzemí. Nám se podařilo s kamerou do nových pozemních prostor, které pro prohlídky veřejnosti připravuje Osvětový a okrašlovací spolek města Mělník, nahlédnout. Tak se pojďte podívat s námi.

Reklama

Tyto podzemní prostory veřejnost ještě nikdy neměla možnost vidět, a proto se je radnice města Mělník společně s Osvětovým a okrašlovacím spolkem města Mělník rozhodla veřejnosti zpřístupnit. 

"V centru našeho města se pod každým domem nachází několikapatrové podzemí. Jednotlivé sklepy pod těmi domy, až na výjimky, spolu nesousedí. Takže vytvořit nějaký prohlídkový okruh není reálné. Proto Mělnický Osvětový a okrašlovací spolek přišel s myšlenkou otevírat jednotlivé sklepy v rámci dnů otevřených dveří," řekl Martin Klihavec, kronikář města Mělník.

"My chceme pouze ukázat a možná veřejnosti zpřístupnit některé objekty, které jsou ve vlastnictví města, kde lze za určitých okolností ty návštěvníky provést tím, co zde naši předkové udělali," řekl Ctirad Mikeš, starosta města Mělník.

Letos je to přitom přesně 10 let, kdy bylo mělnické podzemí zpřístupněno veřejnost.

"Už před rokem 2002 město provádělo průzkumy a mapování mělnického podzemí s myšlenkou vytvořit nějaký prohlídkový okruh pro veřejnost. To se povedlo před 10 lety, kdy byla zpřístupněna chodba vedoucí ke studni pod náměstím Míru," řekl Martin Klihavec.

"Unikátní je v tom, že se jedná o nejširší studnu v republice, což jsou 4 metry a 54 centimetrů. Kdybychom měřili hloubku studny z úrovně náměstí, tak je to 56 metrů. Do té šachty by se téměř vešla naše slavná věž mělnického chrámu. Pokud bychom ji zeštíhlili a ponořili do té studny, tak by 9,5 metru z té věže přečnívalo ven," řekl Miroslav Kořenář, průvodce. 

Město zbudované na mělnící se skále, jinými slovy Mělník, má podzemí, které skutečně stojí za to vidět. Ovšem nové zpřístupněné podzemí prostory můžete vidět pouze jeden den v měsíci. Přesné termíny najdete na internetových stránkách města, nebo Osvětového a okrašlovacího spolku města Mělník.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu