• Načítám...
>

Houseboaty nemají na růžích ustláno

Svět sám pro sebe představují plovoucí domy - houseboaty. V zahraničí tuto formu bydlení a rekreace využívá stále více lidí. U nás ale narážejí na řadu překážek. A to jako soukromé osoby i podnikatelé.

Reklama

Bydlet v houseboatu na vodě byl, je a bude sen řady lidí. Splnit si ho, byť jen o dovolené, je ale stále těžší. Tedy alespoň u nás. 

"Když jsem se díval třeba v Holandsku, tak co jsem obdivoval bylo to, že tam jim jdou naprosto na ruku. Mají třeba své schránky, nebo mají své parkoviště, vedle kanálu je normální silnice, mají silnice ve městě, je tam kanál a oni jsou odděleni živým plotem," řekl Jan Paroubek, majitel půjčovny houseboatů.

I ze středních Čech ročně odjíždí za tímto typem dovolené do zahraničí stovky lidí, a to přes to, že tu máme 300 kilometrů vodních cest. Ale vlastnit houseboat nebo provozovat jejich půjčovnu je často nad lidské síly. Potřebují totiž klidnou vodu, a ta bývá ve vodních nádržích. 

"Státní podnik Povodí Vltavy má zpracováno, nejen na Slapy, ale na všechny ostatní vodní nádrže, studie tzv. "Využití vodní plochy a břehových pozemků", tzn. kde jsou vymezeny pláže, přístaviště, kotviště, a pokud jde uchazeč do místa, kde toto už není možné, tak mu samozřejmě nemůže být vyhověno," řekl Petr Kubala, ředitel Povodí Vltavy. 

"Jak řekl můj kamarád z půjčovny, který tady má provozovnu, je to řehole. Ať si každý myslí co chce, on má asi 5 nebo 6 lodí, já jen 2, a oba dva víme o tom, že kdybychom jich měli každý 10, tak je pronajmeme, ale nikdo to rozšiřovat nechce. O všem rozhoduje Povodí Vltavy a oni určují, za jakých podmínek to budeme provozovat, ale nikdy s nimi nemáme nic jistého. Je to tak, že oni řeknou, že to můžeme dělat. Plaťte nájem nebo to, co oni vyměří, to je v pořádku, ale sankcí je tam hodně a odvolání žádné," řekl Jan Paroubek.

"Je to z toho důvodu, že kdyby bylo nutné udělat ve veřejném zájmu nějakou změnu, a teď myslím změnu zásadní, kdyby se měl změnit režim využívání ve prospěch na ochranu před suchem nebo povodní, vyžadovalo by to nějaké změny v této věci vůči provozovatelům, tak díky těmto smluvním vztahům jsme schopni toto vyřešit," řekl Petr Kubala. 

"Jistota není nikdy žádná," řekl Jan Paroubek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu