• Načítám...
>

Přehlídka Hradní stráže ohromila Konopiště

Hradní stráž známe z Pražského hradu asi všichni, ale málokdo ji zná tak, jak vystoupili na zámku Konopiště. Na jeho nádvoří se konala přehlídka hradní stráže a to u příležitosti oslav 100. výročí od vzniku republiky.

Reklama

Přehlídkou Hradní stráže si na zámku Konopiště připomněli 100. výročí vzniku republiky. 

"My si letos připomínáme rozpad Rakouska-Uherska, vznik Československé republiky, zároveň si tedy Hradní stráž připomíná 100 let od svého vzniku. Takže jsme spojili obě dvě aktivity," řekla Jana Sedláčková, kastelánka zámku Konopiště. 

Hradní stráž se váže také k historii samotného zámku.

"Poslední majitel Konopiště, František Ferdinand d'Este, byl navíc vrchním inspektorem všech říšských vojsk, armádu miloval a Hradní stráž je součást armády. Takže si myslíme, že je to spojení velice zajímavé, jsme rádi, že byli ochotni přijet, a že pan prezident to povolil, protože jsme potřebovali souhlas k tomu, aby mohli přijet," řekla Jana Sedláčková.

Přehlídka zaujala všechny hosty, a to od těch nejmenších až po dospělé. anketa Zatímco jsme se všichni na přehlídku obdivně dívali, pro vojáky Hradní stráže to bylo příjemné zpestření, které ale vyžaduje poctivý trénink.

"Je to taková prázdninová akce, nejen k tomu 100. výročí, ale léto, prázdniny, dovolené, tak proč nezpříjemnit návštěvníkům něčím jiným to léto. Naši vojáci ty cviky mají připravené, nacvičují je zhruba 4 až 5 hodin denně, řekněme týden, potom mají týden nebo 14 dní pauzu," řekl Richard Chyba, vrchní praporčík 2. praporu Hradní stráže.

Přehlídka byla v prostorách Konopiště zcela výjimečnou událostí. Pravidelně ji ale můžete vídat na Pražském hradě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu