• Načítám...
>

V Nymburku pěstují plodiny v bio kvalitě

V Nymburku mají originální projekt hydroponické farmy. Pěstují plodiny v bio kvalitě, tedy bez chemických hnojiv. Hlavním cílem je ale snaha maximálně využít použitou vodu v době, kdy jí významně ubývá.

Reklama

V přírodě ubývá voda a díky chemických hnojivům v zemědělství ubývají i přirozené živiny v půdě. Odborníci ze Středočeského kraje, po vzoru ze zahraničí, ale testují způsob, jak vypěstovat rostliny bez pesticidů a zároveň maximálně šetřit a zužitkovat použitou vodu.

"Tento systém je aquaponie. Aqauponie je chov ryb spojení s pěstováním zeleniny. Nakrmíme ryby, které kálí do té vody, a ty výkaly nám hnojí ty rostliny," řekl Bohuslav Škoda, ekologický pěstitel. 

Ryby tedy vytváří jakýsi základ pro přírodní hnojivo. Voda z kádí par cirkuluje přes několik nitrifikačních filtrů. Nakonec dusičnany nasycená voda proudí dál po rostliny, které si z ryze přírodního hnojiva vezmou třeba minerály nebo železo. 

"Je to velmi jednoduchý systém, který funguje tisíce let. Tady je na malém místě," řekl Bohuslav Škoda. 

Podle pěstitele Bohuslava Škody je tímto způsobem možné ušetřit velké množství vody. Tato, v podstatě soběstačná, metoda pěstování plodin není náročná ani na rozlohu. 

"Aquaponie dokáže ušetřit obrovské množství vody. Tady v tom venkovním systému, který vidíte, dokážeme ušetřit 90% vody oproti normálnímu zemědělství. Když máte uzavřený systém, kde máte relativně velkou vlhkost, tak ten výpar je tam mnohem menší, tam dokážeme ušetřit 95% až 99% vody. Tady na tomto prostoru dokážu vypěstovat ročně sta tisíce salátů a desítky tun ryb v té nejlepší kvalitě, kdybych chtěl," řekl Bohuslav Škoda.

Jenže pěstování plodin metodou aquaponie je v současné době poměrně nákladné. Na to, aby si ho osvojili i běžní zahrádkáři, si pravděpodobně ještě pár let počkáme. Aquaponie, která ale ušetří až 95% vody a dá vzniknout čistým bio plodinám, má podle pěstitelů budoucnost.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu