• Načítám...
>

Hrad Křivoklát hostil další ročník Noir Film Festivalu

Ostří chlapíci a osudové ženy. Takový byl šestý ročník filmového festivalu, který se zaměřuje na žánr typický pro 40. a 50. léta. Hrad Křivoklát totiž opět hostil Noir Film Festival.

Reklama

V prostředí křivoklátského hradu se už tradičně konal Noir Film Festival. Šestý ročník akce nabídl téměř 4 desítky klasických noir filmů primárně že 40. a 50. let minulého století.

"Noir je fenomén, který je velice atraktivní pro každého, protože on je úžasný svou vizuální stránkou, zároveň to jsou příběhy, které svádí diváka k tomu, aby ho zajímaly, protože to jsou často témata plná vášně a zločinu," řekla Jana Bébarová, dramaturgyně festivalu.

"Jsou to dramata, temné detektivky, většinou osamělí mužští hrdinové nebo osudové ženy. Filmy, které v Československu nemohly být uvedeny a po hodně letech řada z nich na našem festivalu má svou premiéru v kině," řekl Vít Grigartzik, ředitel festivalu. 

Jedním z takových byl i zahajovací snímek z vězeňského prostředí se silným ženským příběhem. Film V kleci z roku 1950 v hlavní roli s Eleanor Parker odstartoval letošní ročník festivalu.

"Mnoho diváků si myslí, že když se řekne Noir, že jsou to filmy pro nějakou úzkou skupinu filmových vědců, kteří se potom v těch filmech nimrají. Není to tak, jsou to velmi kvalitní filmy, dramata nebo detektivky. My, díky tomu, že ty filmy přinášíme, tak už kultivujeme diváky, kteří o tom neměli ani zdání," řekl Vít Grigartzik. 

Noir Film Festival každoročně láká návštěvníky také na neobvyklé prostředí hradního nádvoří, které temně laděným příběhům dodává nevšední atmosféru. Letos o to svědčila i plně obsazená místa v hledišti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu