• Načítám...
>

V Tetíně se konala Svatoludmilská pouť

V sobotu se konala již tradiční Svatoludmilská pouť na Tetín, která byla letos zcela výjimečná. Poutníci tam měli možnost uctít vzácnou relikvii – lebku svaté Ludmily. Součástí doprovodného programu pak bylo i celosvětové setkání Bořivojů a Ludmil.

Reklama

Pouť na Tetín má dlouhou tradici, která je stará již několik staletí. Právě na místním hradišti byla totiž naše první svatá žena zavražděna. 

"Myslím, že Ludmila má pro Čechy ten význam, že i v dnešní době, kdy Češi trochu hledají svůj smysl, kdo jsou a kam směřují, by neměli zapomínat na to, že už 1 100 let je tady křesťanství, že je to naše základní kulturní opora," řekl Martin Hrdlička, starosta Tetína.

"Myslím si, že tato událost na Tetíně má historicky velkou vazbu na Středočeský kraj. Kořeny sv. Ludmily jsou zde na Tetíně a stála u zrodu české státnosti," řekl Gabriel Kovács, náměstek Středočeského kraje pro finance.

Největším lákadlem pro poutníky byla šance spatřit a uctít vzácnou relikvii - lebku sv. Ludmily.

"Letos máme na Tetíně mimořádnou událost. Svatovítská kapitula nám zapůjčila ze Svatovítského pokladu lebku sv. Ludmily. Sv. Ludmila byla zavražděna tady na Tetíně v sobotu v noci z 15. na 16. září v roce 921. Po 1 097 letech se dá říci, že se alespoň na několik hodin vrací domů na Tetín," řekla Stanislava Hahnová, průvodkyně na Tetíně. 

Během Svatoludmilské poutě proběhlo i setkání starostů nebo tradiční celosvětový sraz Ludmil. K němu přibyl i jeden nový. 

"Letos, protože máme 100 let od založení republiky, jsem dostal nápad pozvat sem i Bořivoje na památku prvního knížete českého státu," řekl Ladislav Pecka, Sdružení sv. Ludmily. 

Svatoludmilská pouť na Tetín patří mezi ty nejvýznamnější u nás a potvrdila to i ta letošní.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu