• Načítám...
>

Zvířatům blíž v Zooparku Zájezd

Kousek od Kladna, nedaleko Okoře v obci Zájezd, můžete navštívit malý zoopark. Najdete v něm přes 80 druhů exotických a domácích zvířat. Doménou zoo je šest druhů lemurů, expozice Terária a nechybí kontaktní koutek pro děti nebo prohlídky s průvodcem.

Reklama

Zoopark v obci Zájezd nedaleko Kladna působí už 20 let. Přístupný je celoročně a k vidění tu je přes 80 druhů zvířat.

"Paní majitelka Fraňková se kdysi zabývala zvířaty obecně, takže ten zoopark vznikl tak nějak přirozeně na tomto místě," řekl Daniel Koleška, zoolog. 

Zoopark se pyšní největší veřejně přístupnou kolekcí chameleonů na světě. Mimo nich se zdejší chovatelé specializují také na lemury.

"Máme aktuálně 5 druhů, všechny se nám letos podařilo rozmnožit, z čehož máme velkou radost. Jeden z nich byl odchovaný uměle, což je obrovský úspěch chovatelů, že se podařilo toto zvíře začlenit do normálního života a pomoci mu stát se plnohodnotným zvířetem," řekl Daniel Koleška.

Největší pýchou zooparku je kočkodan severní. 

"Je to evropský významný chov u nás, protože žádná jiná evropská zoo aktuálně tyto zvířata nedochovává tolik jako my. Rozmnožují se jednou za 2 roky a máme u tohoto páru aktuálně třetí mládě, před pár týdny se nám narodilo. Doufáme, že to po 2 samcích bude samice, a že se zapojí do toho evropského chovného programu," řekl Daniel Koleška. 

Areál je v současné chvíli rozdělený do 2 částí. Jedna se nachází přímo v obci Zájezd, druhá pak mimo ní. Park by se do budoucna rád rozrostl. 

"Rádi bychom se rozrůstali mimo obec, tak bychom došli k nějaké synergii s místními a i tak, aby to vyhovovalo návštěvníků a i zvířatům, protože tam je to prostředí trochu otevřenější a přírodnější," řekl Daniel Koleška. 

Nejdůležitější úlohou zooparku je práce s dětmi. 

"My se snažíme hlavně těm lidem poskytnout nejen ten příjemný zážitek z toho, že sem přijdou, ale zároveň i to, že si odsud odnesou nějakou informaci, poučení a třeba kladnější vztah k přírodě a ke zvířatům obecně. Proto se zaměřujeme i na děti, hlavně děti na základních školách, které sem samozřejmě mají možnost jezdit. Organizujeme pro ně příměstské tábory a kroužky," řekl Daniel Koleška. 

Pro děti je tu také připravený koutek s domácími zvířaty. Nechybí ani komentovaná krmení a prohlídky z průvodcem. Zoopark Zájezd můžete navštívit každý den mezi 9:00 a 18:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu