• Načítám...
>

V Budči bude o jednu střechu víc

Budeč je místo spojené s prvními Přemyslovci a celému prostoru vévodí rotunda sv. Petra a Pavla, jejíž loď je nejstarší dosud stojící stavbou u nás. A kousek za zdejší hřbitovní zdí se nalézá malý hrobnický domek. Tedy spíše čtyři jeho zdi. Díky Středočeskému kraji bude mít brzy střechu.

Reklama

"Hrobnický domek. Zní to tak trochu morbidně. Dostali jste dotaci na jeho opravu. Jaké bude jeho společenské využití?"

"Ještě k tomu hrobnickému domku. On je to opravdu domek, kde bydlel hrobník. Traduje se a snad je to i pravda, že posledním obyvatelem byl právě hrobník, který měl 9 dcer a všichni tady bydleli. My jsme dostali dotaci na to, abychom ho mohli opravit a využívat ho k takovým společenským nebo kulturním aktivitám, které tady na Budči probíhají," řekla Lucie Wittlichová, starostka obce Zákolany. 

"Na hradišti Budeč sídlili nejstarší Přemyslovci a vlastně v okolí toho místa máme tu esenci češství, ten nejstarší genetický materiál, který koluje mezi českou populací," řekla Kateřina Pešatová, vedoucí Odboru kultury a památkové péče. 

"Je to unikátní záležitost. Podle legend se tu učil číst, psát a zpívat žalmy sv. Václav. Právě v té hlavní lodi rotundy se účastnil bohoslužeb. V žádném jiném prostoru v celé ČR se nemůže nikdo zastavit v místě, ve stejném prostoru, který sdílel sv. Václav," řekl Zdeněk Kuchyňka, ředitel Sládečkova Vlastivědného Muzea v Kladně.

Přestože jde o takový unikát, nepatří Budeč mezi klasické taháky cestovního ruchu, kam se valí davy turistů. Svým způsobem je to dobře, jinak by toto místo ztratilo asi hodně ze své přitažlivosti. 

"Já osobně si myslím, že významově je opravdu jako Pražský hrad, Vyšehrad, když to vezmeme z hlediska významu. Není vlastně tak frekventovaná jako jiné historické památky. Pro nás je to vlastně dobře. My jsme tak trochu rádi, protože kdokoliv sem přijde, tak si tady zažije tu atmosféru trochu osamoceně a tomu místu to dodává velký půvab," řekla Lucie Wittlichová. 

"Opravdu je lepší, než aby tady proudily skutečně masy návštěvníků jako třeba v Krumlově, vychutnat si to místo s atmosférou, kterou má dnes. Tedy takového toho duchovního centra českého státu," řekl Zdeněk Kuchyňka. 

Právě Budeč by se mohla vlastně stát takovou vlajkovou lodí celého středočeského projektu na obnovu památek se společenským využitím. Je totiž symbolem historických kořenů české státnosti a jde právě o českou státnost a její významné výročí, které inspirovalo vedení kraje, aby spustilo tento projekt.

"To 100. výročí založení Československa je pro nás příležitostí přidat své drobné k tomu celkovému dědictví a zase zachovat dalším generacím stopu," řekla Kateřina Pešatová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu