• Načítám...
>

Zámek Dobříš láká na šlechtickou výstavu

Zámek v Dobříši láká na historickou výstavu. K výročí sta let od založení republiky tam vystavili rodokmeny významných šlechtických rodů a také podrobnosti o prohlášeních věrnosti, kterou šlechta přislíbila zástupcům naší vlasti v letech 1938 – 39.

Reklama

Milovníci detailní historie si přijdou na své na zámku v Dobříši. Koná se tam totiž zajímavá výstava s názvem Česká šlechta v boji za českou státnost. Dozví se tak detaily o slibu věrnosti naší zemi, který šlechta dokonce stvrdila písemně. Zájemci si mohou výstavu prohlédnout v jedné se zámeckých galerií. 

"Pojednává o signatářích těchto 3 deklarací v roce 1938 a 1939, jejich potomků i jejich předků. Bylo to celkem 33 šlechtických rodů," řekla Tereza Vyhlasová, vedoucí návštěvnického centra, Zámek Dobříš.

Na 33 panelech jsou vyobrazeny rodové linie šlechtických rodin, které byly s naší zemí spjaty. K vidění jsou i samotné podpisy.

"Zde vidíme podpisy těch signatářů. Např. Zdeněk Kolovrat Krakovský, František Kinský, Emanuel Mensdorff-Pouilly a také Colloredo-Mannsfeld za naši rodinu, za zámek. Oni stvrdili svými podpisy to, že zůstanou věrni, za té těžké doby okupace, českému národu, protože se zde narodili a hrdost jim praví být Čechy," řekla Tereza Vyhlasová.

Návštěvníci se dozví, co konkrétně deklarace věrnosti pro zavázané strany znamenala. Podívat se mohou i na dobové fotografie.

"Za té druhé světové války to byl velmi odvážný čin, protože s nástupem nacismu byly potom ty rody perzekuovány i to si můžeme přečíst na těch panelech," řekla Tereza Vyhlasová.

Výstava je otevřena každý den kromě pondělí. Zájemci si mohou šlechtickou expozici na zámku Dobříš projít až do konce prosince letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu