• Načítám...
>

28. říjen je vzpomínka i závazek

Vše samozřejmě směřovalo ke klíčovému datu 28. října, kdy se na cestu z Prahy do Lužné u Rakovníka vypravil speciální vlak tažený parní lokomotivou jménem Šlechtična. Vyjel z hlavního nádraží vstříc vyzdobeným zastávkám se slavnostním programem a vezl řadu významných lidí - včetně našeho prvního prezidenta.

Reklama

"Pro mě osobně je to úžasný rok, který si užívám v této podobě. Zažívám věci, které jsem v životě nezažil. Jízdy nádhernými vlaky, historickými auty, setkání se spoustou zajímavých lidí. Hezký rok je to," řekl Tomáš Kapsa, představitel T.G. Masaryka.

"Pak je to velice významná událost. Tím jsme vznikli a vznik, to je začátek všeho, takže jsem velice rád, že se na této oslavě tohoto výročí nějakým způsobem mohu podílet, že i tu oslavu prožívám," řekl František Petrtýl, radní Středočeského kraje.

"Pro mě je to závazek pro budoucí generace, protože ta dnešní doba byla vypůjčena od budoucích generací a je otázka, aby to za dalších 100 let bylo přinejmenším stejné, ne-li lepší, než je to dnes," řekl Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

Cosi jako závazek člověk pociťuje i v samotném prostoru prezidentského vozu. Je zde totiž asi velmi málo míst, kterých se přímo nedotkla ruka T.G. Masaryka. Už když vstupujeme do vozu, vnímáme s respektem to, v jak dobré kondici náš první prezident musel být a jak zdatné designéry a řemeslníky měla naše první republika. Interiér vozu prvního československého prezidenta je nejen krásně vyzdobený, ale také důmyslně rozdělený na 2 části.

"To rozdělení právě činí tato salonní část. Nalevo byla část pro pana prezidenta Masaryka, která se skládá z jeho ložnice, ze sociálního zařízení. Další část je pro doprovodný personál, který činil tajemník, lékař a kuchař. Napravo od této části byla ložnice první dámy," řekl Miloslav Kothera, vrchní přednosta Muzea ČD. 

"Kdy asi ten vůz byl vyroben?"

"Byl vyroben v roce 1930 u příležitosti 80. narozenin prezidenta Masaryka. Výrobní číslo tohoto vozu bylo 60, ale u příležitosti narození prezidenta byl přeznačen a od té doby se používá číslo 80. Sloužil prezidentovi Masarykovi do roku 1937, kdy zemřel. Poslední jízda prezidenta Masaryka byla ve smutečním vlaku, kterým byl prezident Masaryk vezen z Prahy - Hlavního nádraží na Stochov, kde byl v Lánech pohřben," řekl Miloslav Kothera.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu