• Načítám...
>

Smart City je další výzvou

Další výzvou je pro Středočeské inovační centrum pomoc obcím a městům zavádět nové technologie. A dát konkrétní obsah modernímu ale dost nejasnému pojmu Smart City.

Reklama

"Já to slovo velmi nerad používám, protože pod tím si v ČR spousta lidí představí pouze lavičku na nabíjení mobilních telefonů. I to, co se vlastně děje v zahraničí, ta města, která jsou udávána jako Smart Cities, je to trochu zkreslené. Protože Helsinky mají sice čtvrť, která je perfektní a v oblasti Smart Cities něco znamená, ale celé Helsinky nejsou smart," řekl Vilém Růžička, ředitel Středočeského inovačního centra.

Pojem "smart" v překladu znamená "chytrý". Co ale chytrého, tedy kromě starosty, dnes potřebuje obec o několika stovkách obyvatel? A co bude potřebovat v budoucnu?

"To je velmi ucelený soubor technologií, které, myslím, v ČR nikdo není schopen popsat. Nikdo není schopen říci, co je přesně Smart City a které ty části Smart City jsou uplatnitelné v malé nebo střední obci," řekl Vilém Růžička. 

"Nám na venkově velmi chybí kvalitní silniční síť. To je věc, která neoddiskutovatelně k tomu patří. My potřebujeme takovou banální záležitost, zatímco v Praze mohou řešit Smart Cities a technologie," řekla Jana Poláková, starostka obce Byšice.

"Nemáme tady žádnou instituci, firmu ani školu, která je schopná řešit Smart City v celkovém pohledu," řekl Vilém Růžička.

A dost možná je to tím, že pojem Smart City, v případě vesnice Smart Village, prostě celkový pohled nenabízí. Mluví o technologiích ale méně už o celkové kvalitě života. Jinak by totiž musel do svého obsahu zakomponovat třeba i silnice, vodovod, kanalizaci, sociální služby a hlavně vysokorychlostní internet. A cílovým stavem by pak nebyla vesnice, která je jen chytrá, ale také atraktivní, přitažlivá. Taková "Cool village". Prostě místo, kde se dobře žije. A takovou vesnici ve Středočeském kraji máme a už jsme o ní mluvili minule jako o naší první energeticky soběstačné obci. 

"Kněžicím narůstá počet obyvatel, protože tam mají podmínky, které potřebují nejen firmy a podnikatelé ke své práci, ale i rodiny. Mají tam školu, školku, mají tam domácí školu, což je jedna z unikátních věcí, kdy do té školy chodí děti, které nejsou z Knežic, jsou z celé republiky. Učí se doma a prostřednictvím videokonferencí jsou schopni tu školu absolvovat," řekl Vilém Růžička.

SIC chce do budoucna najít způsob jak a čím vybavit moderní obce tak, aby vynaložené úsilí odpovídalo výslednému efektu a aby to vše hrálo dohromady a zajistilo lidem lepší životní prostředí v tom nejširším slova smyslu. Proto se bude podílet na výstavbě modelového sídla pro 4 tisíce obyvatel. Místo zatím tají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu