• Načítám...
>

Kraj chce vybudovat P+R parkoviště

488 milionů korun. To je částka, která pokryje náklady na realizaci 11 velkých P+R parkovišť. Ty chce vybudovat Středočeský kraj v místech, která navazují na příměstskou integrovanou dopravu.

Reklama

Celkem 11 P+R parkovišť by mělo v budoucnu vyrůst na území Středočeského kraje. Cílem jejich výstavby je poskytnout co největší komfort obyvatelům středních Čech při cestování do metropole. Zároveň by se díky nim mohl zmírnit hustý pražský provoz. 

"Integrovaná doprava Středočeského kraje ve spolupráci s Odborem dopravy Krajského úřadu vytipovala v loňském roce celkem 11 lokalit. Jedná se o Tuklaty, Hostivice, Strančice, Zdiby, Jesenici, Rudnou a Nučice, Říčany - západ, Čerčany a Pyšely, Dubenec a Skalku, Zeleneč a Mstetice, Roztoky," řekl Oldřich Buchetka, tiskový mluvčí IDSK. 

Místa byla vybrána na základě dlouhodobého průzkumu Odboru dopravy Středočeského kraje tak, aby parkoviště navazovala na kapacitní příměstskou integrovanou dopravu, především na železnici. 

"Místa byla vybrána především se zřetelem na návaznost na železniční a tramvajovou dopravu. Zastávka Dubenec/Skalka, která je na trase Praha - Příbram, byla vybrána s ohledem na plánovanou síť páteřních autobusových linek," řekl Oldřich Buchetka. 

Studie, na základě které byly vytipované lokality pro budoucí výstavbu P+R parkovišť, přihlížela také k hustotě obydlení a dalším parametrům.

"Koncentruje se tam velké množství lidí a je to i v lokalitách, kde samozřejmě hustota obydlení, výhledově také investičního bydlení, tzn. teď se tam kupují pozemky, je velká," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje. 

Na vybudování velkých krajských parkovišť P+R se předpokládá částka 488 milionů korun. Více než tři čtvrtiny této částky budou hrazeny z evropských zdrojů. Zbylá část bude financována ze státního rozpočtu a rozpočtu Středočeského kraje v letech 2020 až 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu