• Načítám...
>

Kolín bude využívat vratné kelímky

Na Kolínských kulturních akcích se budou nově návštěvníci setkávat s vratnými kelímky s designem města. Město koupilo dva tisíce kelímků s potiskem a slibuje si od toho, že tak ubude plastů. Kelímky se zároveň mohou stát zajímavým suvenýrem.

Reklama

Speciální kelímky s potiskem nechal vyrobit Kolín. Tyto vratné kelímky nahradí ty plastové, které jsou na jedno použití a byly tak velmi neekologické.

"Myslím si, že jdeme s dobou v rámci ekologičnosti. Snažíme se zavádět různá opatření, popelnice na bioodpad více separovat ve městě a dalším logickým krokem bylo z našeho pohledu zabezpečení toho, aby se zbytečně neplýtvalo plasty na různých kulturních akcích včetně třeba té největší, Kmochova Kolína," řekl Michael Kašpar, místostarosta Kolína. 

Kolínská radnice pořídila prozatím 2 tisíce kusů kelímků s potiskem. 

"Zatím jsme si nechali udělat pár set kelímků na zkoušku. Ty budou i na prodej do Městského informačního centra, lidé si je budou moci koupit, jsou to designové hezké kelímky. Měly by fungovat tím způsobem, že lidé, pokud ho mají, si buď vezmou svůj kelímek, nebo zálohou zaplatí tak, jak je to třeba na hudebních festivalech. Potom buď vrátí kelímek a záloha se jim vrátí nebo si ho odnesou domů, pokud budou chtít," řekl Michael Kašpar, místostarosta Kolína. 

Vratná záloha na jeden kelímek by měla být 50 korun. Kelímky mohou sloužit i jako zajímavý suvenýr díky svému motivu. 

"Motiv je čistě kolínský. Aby se nejen líbil a byl i moderní, máme tam zajímavosti z Kolína, včetně kolínské vodárny, synagogy, Chrámu sv. Bartoloměje, jsou tam takové piktogramy i taková hra se slovy," řekl Michael Kašpar. 

A na jaké akci bychom se s kelímky mohli poprvé setkat?

"Předpokládáme, že poprvé budou kelímky použity v červnu v rámci festivalu Kmochův Kolín," řekla Iva Blümelová, tisková mluvčí města Kolín. 

Vratné kelímky v současnosti zavádí nejen řada měst ale i někteří výrobci nápojů. Snaží se tak šetřit životní prostředí, protože v případě nevratných kelímků dokážou návštěvníci velkých akcí vyprodukovat až stovky kilogramů těchto plastů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu