• Načítám...
>

Projekt Chytrý venkov byl představen

Projekt Chytrý venkov byl představen zástupcům středočeských místních akčních skupin. V budoucnu by tento program mohl značně ulehčit život obyvatelům venkova.

Reklama

Zástupci středočeských místních akčních skupin se zúčastnili první konference zabývající se tzv. Chytrým venkovem. Cílem tohoto projektu je zvýšení kvality života ve venkovských oblastech pomoci potenciálu místních komunit, strategického plánování a aplikování nejmodernějších technologií.


"Dnes jsme se rozhodli v průběhu toho celého projektu, že tady by měla být jakási třešnička na dortu celého toho našeho snažení a doufáme, že účastníci dnešní konference i zítřejšího dne si odnesou zase něco nového, co je může inspirovat, ubezpečit o tom, že tato cesta je správná, že hledáme hlavně spojence pro tuto myšlenku," řekl Miloslav Oliva, organizátor konference.

"Chytrý venkov se zabývá trochu jinými tématy, než třeba Smart City. Můžeme se tam bavit třeba o dopravě, ale v jiném smyslu než ve městě. Můžeme se bavit třeba i o energetice, také ale v jiném smyslu," řekl Přemysl Růžička, projektový manažer Smart Cities STČ kraje.

Hlavní podstatou projektu Chytrý venkov je vesměs řešení sociálních služeb nebo zdravotnictví.

"Ve zdravotnictví doopravdy není nutné, aby v každé vesnici seděl doktor, když je možné pomocí moderních technologií, aby pacienti byli doma a nějaké základní vyšetření proběhlo pomocí přístrojů doma," řekl Přemysl Růžička.

Budoucnost v projektu Chytrý venkov vidí i vedení Středočeského kraje, který tuto myšlenku výrazně podporuje.

"Máme pracovní skupinu Chytrý venkov, připravují se pilotní projekty pro Chytrý venkov, takže v letošním roce už budou hmatatelné výsledky. Máme jasno představu, teď probíhají jednání s dotčenými obcemi, kde by tyto pilotní projekty měly probíhat," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Chytrý venkov je především o propojenosti, sdílení a spolupráci jednotlivých obcí s dalšími organizacemi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu