• Načítám...
>

Muzeum v Jílovém u Prahy láká na antiku

Ovidius - básník rozkoše, proměn i smutku. Tak se jmenuje nová výstava Regionálního muzea v Jílovém u Prahy. Expozice tu návštěvníkům nabízí nejen náhled do jeho nejslavnějších děl, ale také vhled do života jednoho z největších tvůrců milostných básní starého Říma.

Reklama

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy se v letošním roce zaměřilo na antickou kulturu a starověk, v rámci kterého tady probíhá řada přednášek a výstav. Jedna z předních expozic pak představuje život a dílo jednoho z nejvýznamnějších básníků starého Říma.

"Je to Publius Ovidius Naso. Na výstavě je představen jeho vztah k literatuře, jeho inspirační zdroje i jeho život," řekla Šárka Juřinová, ředitelka Regionálního muzea v Jílovém u Prahy.

Návštěvníci si na výstavě mohou připomenout řadu notoricky známých děl. Nechybí třeba básnická sbírka Umění milovat nebo kniha balad Proměny. A právě v souvislosti s touto knihou expozice představuje také jeden český unikát.

"Je to vydání Ovidiových Proměn z roku 1969. A to ilustroval Pablo Picasso. Tato kniha za komunistů nebyla téměř k sehnání, protože byla velmi ceněná, neboť se tam sešli 2 geniální umělci. On čerpal z antických bájí, tím se on nejvíce inspiroval, vložil do toho i svoji inspiraci a vznikly tak velmi zajímavé balady," řekla Šárka Juřinová.

Kromě literárních děl a zajímavostí z Ovidiova života výstavu doplňuje také řada kopií antických soch.

"Pocházejí z 19. století. Původně byly ve šlechtických sbírkách. Tehdy bylo velmi moderní vlastnit antickou sochu. Těch originálů samozřejmě bylo málo, takže ti šlechticové si nechávali vyrábět sádrové odlitky. Tehdy bylo ještě možné se dostat k originálům těch soch a přesně nechat odlít tu kopii," řekla Šárka Juřinová.

Výstavu, mapující život a díla jednoho z nejvýznamnějších básníků starého Říma, může veřejnost navštěvovat až do 26. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu