• Načítám...
>

Kinského zahradou se rozezněly tóny filmové hudby

  • 11. září 2022,
  • 15:30,
  • PRAHA 5,
  • Kristýna Svobodová

Druhým koncertem v Kinského zahradě v Praze na Smíchově byla už tradičně filmová hudba v podání Pražského filmového orchestru. Oblíbený koncert se tentokrát uskutečnil u příležitosti stého výročí připojení Smíchova k velké Praze.

Reklama

Jurský park, Indiana Jones, Mafie nebo Harry Potter, ale třeba i hymna Formule 1 nebo Pevnost Boyard. Notoricky známé melodie v podání Pražského filmového orchestru si do Kinského zahrady v Praze 5 přišly poslechnout stovky lidí.

Taktovky se nechopil nikdo jiný, než zakladatel Pražského filmového orchestru - Jiří Korynta. Toho jsme zastihli na podiu krátce po generální zkoušce.

,,Já filmovou muzikou žiji vlastně odmalička, já jsem vyrůstal normálně v klasickém vzdělání, klasickou hudbu mám rád, ale právě jsem začal hrát jazz, metal, elektroniku a tak dále a ta filmovka pro mě byla krásná, takové spojení všech těch žánrů dohromady. Navíc já jsem odmalička velkým fanouškem Johna Williamse, takže filmovka byla pro mě jasná volba," popsal dirigent a zakladatel Pražského filmového orchestru, Jiří Korynta.

Kulturní zážitek si nenechalo ujít ani vedení radnice Prahy 5.

,,Tímto koncertem vyvrcholí oslavy výročí, stoleté výročí připojení Smíchova k velké Praze, takže já doufám, že se koncert vydaří, že blesky a deště nás už opustily a že si všichni užijeme krásné, filmové melodie," uvedla starostka městské části Praha 5, Renáta Zajíčková.

,,On je to vlastně už třetí ročník, který pořádáme a já musím říct, že jsem moc rád, že pořádáme takové kulturní akce a i za to, že vlastně v rozpočtu máme dostatek prostředků na to, abychom právě kulturu podporovali, protože z těch dvou předchozích let je vidět, že to lidi zajímá, že to je baví, chodím sem ve velkém počtu. A já bych chtěl vlastně poděkovat všem, kteří se podíleli na organizování této akce a sponzorům a samozřejmě i Pražskému orchestru, který nám poskytuje takovýto kulturní zážitek," doplnil radní městské části Praha, 5 Jan Kavalírek.

Překvapením pak bylo vystoupení prvního místostarosty Prahy 5, Lukáše Herolda. Ten si s orchestrem střihl jednu z nejslavnějších skladeb Ennio Morriconeho - Gabrielův hoboj.

,,Já jsem se tady k tomu vystoupení dostal jako slepý k houslím. Prostě jsem byl osloven, jestli bych si s filmovým orchestrem nechtěl zahrát, protože jsem se na stará kolena vrátil k hoboji, takže tady mám takovou chvilku, kdy zahraju Morriconeho Gabrielův hoboj, což je úžasná skladba toho asi nejslavnějšího skladatele filmové hudby, takže já se na to moc těším," řekl s pokorou 1. místostarosta páté městské části, Lukáš Harold. 

Koncert Pražského filmového orchestru, který byl pro návštěvníky Kinského zahrady zdarma, přilákal stovky lidí. Ti pak zhruba hodinový kulturní zážitek ocenili několikaminutovými ovacemi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu