• Načítám...
>

Praha podporuje evropské inovace a startupy

  • 22. června 2017,
  • 15:26,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Hlavní město představilo start-upové projekty a vědecké inovace, které se rozhodlo podpořit v rámci evropského programu Interreg EUROPE. Jedná se o dva projekty zaměření na vědecké inovace a o dva zaměřené na tzv. nízkouhlíkové hospodářství.

Reklama

Hlavní město představilo start-upové projekty a vědecké inovace, které se rozhodlo podpořit v rámci evropského programu Interreg EUROPE. Hlavním cílem těchto projektů je především vytvoření akčních plánů s návrhem konkrétních aktivit, které by mohly být v budoucnu realizovány.

"Cílem těch mezinárodních projektů je vytvořit akční plány, které by měly napovědět, co se potom bude dělat, co konkrétně může zlepšit inovace, dopravu, co může zlepšit úspory energií," Irena Ropková, radní hl. m. Prahy.

Přes to, že se hlavní město bude na financování těchto projektů podílet přibližně pouze 10%, nebude následně nijak omezeno při využívání informací a výsledků jednotlivých projektů.

"V tom objemu jsou naše náklady, zanedbatelné a činí zhruba do 1 milionu korun na celý projekt a na celé období," Irena Ropková, radní hl. m. Prahy.

Praha se rozhodla podpořit 4 projekty. V oblasti vědeckých inovací to jsou projekty Innotrans a Stephanie. Dalšími dvěma jsou InnovaSUMP a FINERPOL. Jsou zaměřeny na tzv. nízkouhlíkové hospodářství.

"Celý princip těch finančních nástrojů je v tom, že narozdíl od dotací, které byly poskytnuty a už se nevracely, tak tyto nástroje se budou vracet. To znamená, že budou znovu použity a znovu je bude moci ta ekonomika do sebe vstřebat," řekl Michal Tobiáš, energetické systémy budov, UC ČVUT.

Projekty financované z programu Interreg EUROPE patří do programu podporující spolupráci mezi regiony. Jeho účelem je budování kapacit a výměna zkušeností v oblasti vědeckých inovací, podpory malých a středních podniků a ochrany životního a kulturního prostředí. Projekty jsou v České republice řízeny agenturou CzechInvest a ten pak úzce spolupracuje s centrem Evropské vesmírné agentury The European Space Agency Business Incubation Centre. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu