V Galerii Smečky vystavují manželé Preclíkovi

  • 23. dubna 2018,
  • 9:34

V Galerii Smečky můžete navštívit výstavu Zdeňka a Marie Preclíkových s názvem Duše. Výstava představuje průřez životní tvorbou obou manželů s akcentem na posledních dvacet let.

Reklama

Sochař a modelář Zdeněk Preclík, společně se svou ženou, ilustrátorkou a malířkou Marií, vystavují v Galerii Smečky. Jejich společná výstava dostala jméno Duše.

"Já jsem klasik, takže v podstatě nepohrdám žádným materiálem, dělám se všemi materiály, protože jsem původem řezbář. Než jsem se dostal na akademii, tak jsem si udělal ještě hořickou kamenickou školu, takže jsem dělal s kameny i se dřevem, ale klasicky modeluji a liji to většinou do bronzu, protože miluji bronz jako materiál," řekl Zdeněk Preclík, sochař.

"Pracuji na obrazech dost dlouho a v podstatě si volím technologii podle toho, co tvořím. Když jsem malovala ty duše květin, tak jsem volila radši pastel, aby byly takové něžné a ty jejich duše vynikly," řekla Marie Preclíková, malířka.

"Pan Preclík je vynikající řemeslník, modelér. Je to opravdu jeden z posledních velice kvalitních řemeslníků umění, toho speciálního typu, kdy on opravdu pracuje se sádrou, s bronzem a podobně," řekl Pavel Janeček, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Oba manželé společně žijí téměř 50 let a jejich dílo je ve spoustě věcí spojuje. Zatímco ale Zdeněk Preclík nachází inspiraci v dávných příbězích v Bibli, Středověku, pohádkách a bájích, pro Marii Preclíkovou je inspiračním zdrojem příroda.

"V něčem jsme si podobní, v něčem ne. Já myslím, že ta podobnost je hlavně v tom, že to je fantaskní a úplně jiné," řekl Zdeněk Preclík.

Výstavu Zdeňka a Marie Preclíkových můžete v Galerii Smečky navštívit až do 26. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu