• Načítám...
>

Z Mariánského náměstí je pěší zóna

  • 23. září 2019,
  • 23:52,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Od pátku 20. září již auta neprojedou ani nezaparkují na Mariánském náměstí. Z toho se stala pěší zóna se zelení a městským mobiliářem. Změn v provozu se tak dočkaly i přilehlé ulice. Praha tímto krokem začíná výrazně zklidňovat nerezidentní automobilovou dopravu.

Reklama

Od pátku 20. září se z Mariánského náměstí v centru Prahy stala pěší zóna. Náměstí obohatila zeleň a pražské židle a má se stát novým místem pro setkávání. To si mohli ozkoušet i návštěvníci sobotní akce v rámci Dne bez aut.

"Toto je vlastně taková provizorní verze, kdy se velmi rychle vyparkovala ta auta a je tady spousta akcí. Ale měl by z toho být obytný prostor, měly by tady být výtvarná díla, různé akce," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Vytvoření pěší zóny na Mariánském náměstí pro řidiče znamená změnu provozu v přilehlých ulicích. Svého parkoviště se vzdal i pražský magistrát. Spolu s ním prosazovala přeměnu Mariánského náměstí i Praha 1.

"Je to prostor pro lidi. Mnohem více než dřív. Je to prostor, ve kterém se může žít, jsou tu stoly, lavičky, zeleň. Není to místo pro auta. A to je zásadní posun k dobrému, byť samozřejmě to související dopravní opatření něco mění, někomu něco zkomplikují, ta pozitiva ale prostě převažují," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1.

Až do 1. října bude na náměstí umístěn informační kontejner IPR hl. m. Prahy. V něm se Pražané budou moci zapojit do rozhodování o budoucí podobě a využití náměstí. 

"Jsou vybraní architekti z firmy Xtopix, kteří mají nakreslit projekt, který bude řádně projednán i s veřejností a všechny s ním seznámíme. A na základě toho projektu se bude žádat o stavební povolení," řekl Petr Hlaváček.

Studie k chystané rekonstrukci by měla vzniknout začátkem příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu