• Načítám...
>

Praha 1 udělila v divadle Archa čestná občanství

  • 12. listopadu 2019,
  • 20:07,
  • PRAHA 1,
  • Natálie Forsterová

Praha 1 udělovala čestná občanství. Ceremoniál se konal v divadle Archa a podtitulem celého slavnostního večera bylo výročí 30 let od sametové revoluce a pádu komunismu. Kdo byl letos mezi laureáty ocenění se dozvíte v následující reportáži.

Reklama

MČ Praha 1 udělovala v divadle Archa čestná občanství. Ocenění na pódiu převzala např. disidentka a pedagožka Jiřina Šiklová.

"Jsem ráda, protože Prahu mám ráda, Prahu 1 máme také ráda, bydlím tady celý život. Takže z toho mám dobrý pocit," řekla Jiřina Šiklová, disidentka a pedagožka.

"Tentokrát jsme se rozhodli, protože je rok výročí sametové revoluce, že se ty naše návrhy na udělení čestných občanství budou týkat tématu svobody a demokracie. Takže ta jména, která tady dnes večer padnou, jsou vlastně nezpochybnitelná a vyšla z politického konsenzu," řekla Renáta Fučíková, předsedkyně Komise pro udělování čest. obč. MČ Praha 1.

Čestným občanem Prahy 1 se společně s Jiřinou Šiklovou stal také herec Jan Potměšil. Ocenění za něj přišla převzít jeho manželka.

"Máme samozřejmě velikou radost a největší radost mám Honza. Napsal mi velmi dlouhý projev díků. A dvojnásobná radost je z toho, v jaké společnosti, protože paní Šiklová a pan Stránský," řekla Radka Potměšilová, manželka Jana Potměšila.

"On se přímo do těch bojů o sametovou revoluci zapojil a svou autonehodu, která ho upoutala na vozík, zažil v době, kdy se vracel z agitace za sametovou revoluci, vracel se z Ostravy, kde se snažil přesvědčit lidi, aby se připojili k požadavkům občanského fóra," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1.

V rámci slavnostního večera byly uděleny také 2 ceny in memoriam. A to spisovateli a politickému vězni Jiřímu Stránskému a humanitární pracovnici Marii Schmolkové - zapomenuté hrdince, která za druhé světové války zachránila tisíce uprchlíků před nacistickou perzekucí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu