• Načítám...
>

Praha 1 radila, jak vyzrát na krátkodobé pronájmy

  • 22. listopadu 2019,
  • 17:11,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 1 seznámila své obyvatele s negativními dopady sdíleného krátkodobého ubytování a jak proti nim bojovat. Pražanům byl k dispozici také advokát a zástupci sdružení pod názvem Snesitelné bydlení v centru Prahy. Ti Pražanům poradili, jak s touto problematikou bojovat.

Reklama

Praha 1 připravila pro své občany diskuzi, která se zaměřila na krátkodobé ubytování. Jejím cílem bylo např. poradit Pražanům, jak se bránit negativním jevům spojeným s touto problematikou.

"My samozřejmě nemůžeme ty krátkodobé pronájmy zakázat. Nemůžeme ani z pozice MČ nijakým způsobem regulovat nebo omezovat. Ale můžeme vyjít z toho, že jsou to provozovny. A ty provozovny musí splňovat nějaká kritéria, předpisy. Jde o pomoc občanům od těch nejhorších excesů, podobně jako jsme nastavili to rušení nočního klidu," řekl Pavel Nazarský, místostarosta MČ Praha 1.

V lednu tohoto roku vzniklo v Praze 1 sdružení pod názvem Snesitelné bydlení v centru Prahy. Jeho členy se stalo už více než 2 tisíce nájemníků, kteří sousedí s byty sloužícími ke krátkodobým pronájmům.

"Tady je velké množství investičních bytů, kdy jeden vlastník vlastní třeba 100 bytů, tedy je to hotel rozlezlý po celém městě. A co trápí občany nebo obyvatele, kteří v takových domech mají svůj domov, to je to podstatné slovo, ten domov. Jde o ztrátu toho domova. Ztrácíte bezpečnost, protože už za vašimi vstupními dveřmi do bytu je veřejný prostor. Turisté tam hulákají jako doma, poškozují společné prostory, protože je nadužívají. Bytové domy nejsou pro takový způsob užití vůbec postavené," řekl Petr Městecký, zakladatel iniciativy Snesitelné bydlení v centru Prahy.

Možností jak se bránit je podle advokátů celá řada.

"Otázka je nakolik jsou efektivní. Samozřejmě občané s tím mají různé zkušenosti, takže do značné míry ta oblast poskytování krátkodobých ubytování, které my považujeme za podnikání, reguluje celá řada právních předpisů veřejného i soukromého práva, ať už třeba předpisy regulující živnostenské podnikání, daňové předpisy," řekl Jan Vobořil, advokát.

Většina bytů sloužící ke krátkodobým pronájmům mimo jiné nesplňuje požární předpisy. Jejich majitelé ale také nepostupují v souladu s občanským zákoníkem, který reguluje vlastnictví bytu a s tím spojené povinnosti. Právě tyto nedostatky jsou legislativně napadnutelné a je to jedna ze zbraní, kterou se mohou lidé proti krátkodobým pronájmům bránit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu