• Načítám...
>

Praha bude kropit průsakovou vodou z kolektoru

  • 30. dubna 2020,
  • 8:26,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Praha začne pro splachování komunikací a zvlhčování vzduchu v letních měsících využívat průsakovou vodu z kolektorů. První zařízení pro čerpání vzniklo na Uhelném trhu. Tato voda by za normálních okolností skončila ve Vltavě.

Reklama


Uhelný trh to je místo, kde vzniklo zařízení pro čerpání vody, která se nashromáždí v pražských kolektorech.

"Průsakové vody, které se denně nashromáždilo několik bazénů, tak byla odčerpávána do Vltavy a ničemu nesloužila. A v současné době se tato průsaková voda začíná využívat, právě k zajištění péče o veřejný prostor. Já jsem rád, že se právě toto děje v centru Prahy 1, v centru městské památkové rezervace," říká strosta Prahy 1, Petr Hejma. 

"V hloubce 35 metrů je jímací nádrž o velikosti 100 kubíků, teď počítáme, že asi 10 cisteren, 8 kubíkových zde odveze tuto vodu," popisuje Petr Hlubuček, náměstek primátora.

Vodu budou využívat Pražské služby a to právě v centru hlavní města.

Ta voda se bude využívat k zalívání zeleně. Ale převážně ke splachu ulic a potom k takovému tomu mlžení. V letních dnech, když je nad 25 stupňů. Ty naše cisterny ovlažují vzduch, aby byly ulice co nejméně prašné," dodává předseda představenstva společnosti Pražské služby, Patrik Roman.

"My budeme rádi, čím víc odběrů tady bude. A nebudou to jenom Pražské služby. Můžou to být zahradníci z Prahy 1, může to být kdokoliv další. Kdo se s námi domluví, že si vodu brát bude, tak je mi k dispozici. popisuje Petr Švec, předseda společnosti Kolektory Praha.

"Recyklace vody, v podobě využití této průsakové vody je velmi prospěšná věc, která přispěje k tomu klimatickému závazku, který jsme si všichni vzali za svůj," uzavírá starosta Prahy 1, Petr Hejma. 

Podobná zařízení k čerpání průsakové vody by měla brzy vzniknout i jinde po Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu