• Načítám...
>

Děti vyprávěly příběhy našich sousedů on-line

  • 19. listopadu 2020,
  • 11:11,
  • PRAHA 1,
  • Jaroslav Šetlík

Již potřetí se žáci škol z Prahy 1 mohli zúčastnit projektu Příběhy našich sousedů. Jeho letošní ročník musely děti absolvovat on-line. Ani to jim ale nezabránilo v tom, aby z příběhů pamětníků vytvořily reportáž nebo dokument.

Reklama

Děti z Prahy 1 se i letos zúčastnily projektu Příběhy našich sousedů. Vzhledem k současným opatřením vyzpovídaly pamětníky on-line, zpracovaly jejich celoživotní vzpomínky a nakonec vytvořily reportáž nebo dokument. On-line formou se uskutečnila také prezentace jejich práce.

"Jsme moc rádi, že se zúčastnily všechny školy, které se byly i v loňském běhu, protože projekt Příběhy našich sousedů děláme na Praze 1 pravidelně. Musím moc ocenit všechny týmy, děti i jejich pedagogy. Všichni to dotáhli do zdárného konce, i když se situace zkomplikovala zavřením škol. Slavnostní prezentaci máme místo v Brožíkově sále jen on-line. Ale všichni vytvořili krásné příběhy," konstatovala Michaela Szkála, koordinátorka projektu v Praze 1.

"Mám radost, že se i v této době zúčastnilo čtyřicet žáků osmých a devátých tříd a devět učitelů. Příběhy našich sousedů, kde si sbírají sami žáci poznatky, dobové dokumenty, fotografie, výstřižky je pro ně daleko jednodušší a lepší cesta k poznání než sebelepší učebnice dějepisu," zdůraznila Eva Špačková, místostarostka MČ Praha 1.

Projekt Příběhy našich sousedů pořádá organizace Post Bellum po celé ČR již několik let. Tady v Praze 1 se konal potřetí.

"Post Bellum je nezisková organizace, jejímž cílem je nahrávat, archivovat a vyprávět příběhy pamětníků. To znamená, že naším neznámějším výstupem je pravděpodobně webový archiv Paměť národa. V tuto chvíli je v něm už přes pět tisíc pamětnických příběhů. Příběhy našich sousedů je asi naším největším, vzdělávacím projektem. Je určen pro osmé a deváté třídy základních škol. Je to žákovský dokumentaristický projekt, ve kterém si týmy žáků od dvou do pěti účastníků, najdou ve svém okolí nějakého pamětníka. Nahrají a kreativním způsobem zpracují jeho příběh. Ať už do rozhlasové nebo video reportáže. Můžeme dělat také animaci nebo komiks ," doplnila Veronika Stehlíková, vedoucí projektu Příběhy našich sousedů.

Vítězným projektem tohoto ročníku v Praze 1 se stal tým z Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského, který vyprávěl příběh pamětnice Anny Husové.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu